12 vluchtelingen uit truck gehaald

TRANSPORTBEDRIJF RAADT CHAUFFEURS AF OM TE OVERNACHTEN OP PARKING GROOT-BIJGAARDEN

Bij zetmeel- en zoetstoffenfabriek Tereos zijn gisteren twaalf vluchtelingen uit een vrachtwagen gehaald. De verstekelingen kwamen aan het licht toen een operator van het bedrijf de vrachtauto wilde lossen. Het twaalftal werd met verschillende combi's opgehaald.

Gisterenochtend rond 6 uur hoorde een operator van Tereos een vreemd geluid uit een bulkwagen van transportbedrijf Van den Bosch uit het Nederlandse Erp. De vrachtwagenchauffeur had zichzelf aangeboden aan de receptie om een lading zetmeel uit Frankrijk te lossen. Toen de slangen aan de truck werden gekoppeld, maakte het dozijn verstekelingen zich kenbaar. Het personeel van Tereos verwittigde meteen de politie. "Met verschillende combi's werden de vluchtelingen weggebracht naar het politiekantoor", zegt Gerdi De Kimpe van Tereos.

Volgens Barry Gruijters van transportbedrijf Van den Bosch konden de vluchtelingen enkel met hulp van buitenaf in de laadruimte van de truck geraken. "Het gaat om een bulkwagen met deksels aan de bovenkant. Die werden allemaal verzegeld en waren nog steeds verzegeld bij aankomst op de fabriek. De enige plaats waar ze aan boord konden klimmen was op de parking van Groot-Bijgaarden. Daar heeft onze chauffeur zijn nachtrust genomen."

Zetmeel

De trucker had eerder die dag een lading zetmeel opgehaald in een zusterfabriek van Tereos in het Franse Marckolsheim, een gemeente nabij Colmar. "We raden onze chauffeurs in het vervolg af om nog op de parking in Groot-Bijgaarden te slapen". Volgens Gruijters verkeren de mannen in goede gezondheid, al wordt dat niet bevestigd noch ontkend door het parket. "In het belang van het onderzoek kunnen we geen verdere informatie verschaffen", klonk het daar.

Wel is duidelijk dat de lading zetmeel werd afgekeurd. "Door contaminatie konden we de lading niet aanvaarden. We hebben de truck terug naar de afzender gestuurd", zegt Gerdi De Kimpe van Tereos.

Een van de vluchtelingen klimt naar beneden nadat hij uit de bulkwagen gehaald werd.
Rutger Lievens Een van de vluchtelingen klimt naar beneden nadat hij uit de bulkwagen gehaald werd.