109 dieren in beslag genomen

OPNIEUW VERWAARLOZING VASTGESTELD BIJ BUSIF ONDANKS EERDERE VEROORDELING

Onder meer dit paard werd in beslag genomen.
Mozkito Onder meer dit paard werd in beslag genomen.
De lokale politie van Dilbeek heeft in totaal 109 dieren in beslag laten nemen op een weide in de Bekkerzeelstraat, naast de E40. Zelfs emoe's en lama's werden er gehouden en zouden niet helemaal gezond zijn. Eigenaar en Brusselaar Abdel Busif, die eerder al een tijdelijk verbod op het houden van pluimvee kreeg, verblijft momenteel in Marokko.

Op de weide, dat wel een stort lijkt, werden lama's, emoe's, schapen, eenden, kippen, konijnen, kalkoenen, duiven, een paard en twee ezels aangetroffen. "Die dieren zijn momenteel verspreid over ons domein en aantal beesten is ondergebracht bij De Kalmoes in Meerbeke", weet Hans Lenvain, voorzitter van de vzw. "We danken de bijna veertig vrijwilligers die na een oproep op Facebook ons kwamen helpen. We wachten nu op toestemming van de politie dat de dieren aan ons overgedragen worden zodat we ze verder kunnen verzorgen en ter adoptie kunnen stellen. De schapen en geiten zijn te mager en hebben infecties van de luchtwegen of longontstekingen. Hun hoeven zijn ook te lang, net als bij het paard. Eén van de lama's heeft dan weer een probleem met de tanden en de konijnen hebben last van schurft. Ook de kippen en kalkoenen zijn gewoon graatmager. Zowat al de dieren hebben last van wormen. Eén schaap vertoont ook bizar gedrag en is doodsbang."

Busif kreeg in het verleden als een tijdelijk verbod op het houden van pluimvee.
Mozkito Busif kreeg in het verleden als een tijdelijk verbod op het houden van pluimvee.

Kerkhof

Zondag keerden de politie en Hans nog terug naar de weide voor enkele vergeten dieren. In een bosje ernaast werd gisteren ook een heus kerkhof teruggevonden. Een schaap lag er begraven, maar de poten staken uit de grond. Daarnaast lagen er tal van karkassen en beenderen verspreid tussen de bomen en struiken.


De Ark van Pollare wil ook nog graag een oproep doen naar giften. Enerzijds financieel om bijvoorbeeld de dierenarts te betalen, maar ook voeding voor de beesten zoals graan voor de kippen en korrels voor de lama's en schapen. Hooi is ook enorm welkom. Iemand uit Asse schonk intussen al vijftig balen.

Het terrein van Abdel Busif in de Bekkerzeelstraat.
Mozkito Het terrein van Abdel Busif in de Bekkerzeelstraat.

Herten op snelweg

Buurtbewoners snappen er niet veel van. "Regelmatig, zoniet dagelijks, zien we Abdel zeulen met zakken vol brood en graan", klinkt het. "Voeding krijgen ze dus genoeg, al moet die weide wel dringend opgeruimd worden. Hij houdt de dieren voor zijn plezier en voor zijn zeven kinderen. Misschien is er wel wat te weinig water aanwezig." Abdel kreeg in 2010 al te maken met het gerecht wegens dierenverwaarlozing. Hij haalde toen nog de nationale media toen zijn herten regelmatig uitbraken en de snelweg opliepen.


De lokale politie van Dilbeek kon afgelopen weekend nog niet reageren. "De eigenaar is een man die in het verleden door de rechtbank al eens een tijdelijk verbod op het houden van pluimvee heeft gekregen, wat intussen wel al is afgelopen", zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. "Vrijdag zijn er blijkbaar opnieuw verwaarloosde dieren aangetroffen en de politie ging ze mogelijk administratief in beslag nemen, wat dus blijkbaar gebeurd is."