"We worden van de voetpaden gereden"

BUURTBEWONERS KLAGEN OVER ONVEILIGE MOLENBERGSTRAAT

Roger Van Cutsem aan de Molenbergstraat. Achter hem een lange file.
Foto Mozkito Roger Van Cutsem aan de Molenbergstraat. Achter hem een lange file.
De inwoners van de Molenbergstraat zijn het beu. Hun straat wordt vaak gebruikt als sluipweg. Daardoor vormen zich grote files tijdens de ochtend - en avondspits. "En ook voetgangers zijn niet meer veilig in eigen straat", vindt buurtbewoner Roger Van Cutsem. 

De Molenbergstraat is een geliefde sluipweg naar de Ninoofsesteenweg. Buurtbewoners merken steeds meer voertuigen die door hun straat denderen. "Meer dan 900 wagens tijdens de ochtendspits", preciseert Roger Van Cutsem. "Dat is ongelooflijk veel. Veel autobestuurders nemen de Molenbergstraat om de drukte en de lichten op de Ninoofsesteenweg te vermijden. Maar wij zitten natuurlijk met de gevolgen: ellenlange files en levensgevaarlijke verkeerssituaties. Vrachtwagens en bussen van De Lijn wurmen zich door de smalle Dilbeekse straatjes. Vaak rijden ze daarom op het voetpad om hun bocht te kunnen nemen. Het gebeurt meermaals dat voetgangers bijna overreden worden op het voetpad. Automobilisten scheuren door de bochten zonder te kijken of er iemand loopt of stapt. Het zwaar vervoer laat ons huizen letterlijk daveren. Enkele buurtbewoners lieten zelf hun stenen gevels vervangen omdat er scheurtjes in waren door de trillingen."

Onhoudbare situatie

Van Cutsem stapte, met steun van de buurt, naar de gemeentediensten. Daar beloofden ze om het kruispunt met de Bodegemstraat en de Molenbergstraat onder handen te nemen. "Normaal zouden de werken in april starten. Vijf maanden later hebben wij nog niets gezien. Blijkbaar krijgen andere projecten voorrang. Intussen kampt het kruispunt met enkele verzakkingen in de weg. En van het voetpad blijft niet veel meer over. Deze situatie is gewoon onhoudbaar. Er zijn dagen dat er drie ongevallen gebeuren in onze straat. We maakten onze klachten al over aan het gemeentebestuur, maar blijkbaar willen ze niet luisteren. Erg jammer voor de buurt en de zwakke weggebruiker."


Mobiliteitsschepen Stijn Quaghebeur (N-VA) bevestigt dat de gemeente bezig is met de heraanleg van het kruispunt. "Maar dat de werken in april zouden starten, is niet juist", zegt hij. "Momenteel zijn die plannen volledig klaar. We willen het plateau van het kruispunt wegnemen en ook de straat tussen de Molenbergstraat en de Ninoofsesteenweg aanpakken. Daarnaast krijgen ook fietsers in de toekomst meer ruimte. Binnenkort duiden we een aannemer aan, en daarna zullen de werken starten." Schepen Quaghebeur wil de verkeersstroom in de Molenbergstraat onderzoeken, maar twijfelt of er veel sluipverkeer is. "De Vlaamse overheid heeft ons onlangs een tool aangereikt om het sluipverkeer in percentage uit te drukken. Ik weet dat er erg veel automobilisten passeren, maar dat is niet altijd sluipverkeer. Er zijn onder meer veel Dilbeekse scholen in de buurt. Maar we willen dat zeker eens bekijken en onderzoeken."