"Parkeerdruk wordt naar ons geduwd"

DILBEEK BEZORGD OM BETALEND PARKEREN AAN STATION TERNAT

Het station in Ternat. De slagbomen staan er al, vanaf 8 januari moet je er betalen om te parkeren.
Foto Mozkito Het station in Ternat. De slagbomen staan er al, vanaf 8 januari moet je er betalen om te parkeren.
De invoering van betalend parkeren aan het station van buurgemeente Ternat, baart Dilbeeks schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA) zorgen. Hij vreest dat die maatregel pendelaars massaal naar het station van Sint-Martens-Bodegem zal duwen.

Vanaf maandag 8 januari wordt de parking van het station in Ternat betalend. Die ingreep komt er omdat de NMBS de hoge parkeerdruk terug wil dringen. Treinabonnees zullen 1,5 euro per dag betalen, niet-abonnees tot 6,5 euro. Maar dat ziet Dilbeeks schepen Stijn Quaghebeur niet zitten. "De NMBS wil de omgeving van het station in Ternat betalend maken", zegt hij. "De treinreiziger zal dus ofwel een hoop geld moeten neertellen, of uitwijken naar stations in de buurt. Dat laatste is onze grote vrees. De parking van het station in Sint-Martens-Bodegem staat nu al overvol, en ook de straten rondom kennen een zware parkeerdruk. We hebben daar tijdens de werken aan het stationsplein in Ternat ook al een sterke toename van het aantal parkeerders vastgesteld."


Het Dilbeekse schepencollege stuurde vorige maand al een brief naar de collega's in Ternat en de NMBS, met de vraag om rond de tafel te zitten. "Tot dusver kwam er geen reactie", klinkt het. "Het is onbegrijpelijk dat dergelijke beslissingen aan gemeenten opgedrongen worden. De NMBS wil dat meer mensen het openbaar vervoer gebruiken, maar jagen hen dan toch weer de auto in door flink door te rekenen voor de parking. Qua klantvriendelijkheid kan dit tellen. Ik vraag me eveneens af in welke totaalvisie deze beslissing past. Een parking langs de lijn Denderleeuw-Brussel wordt betalend, zonder rekening te houden met de effecten op andere stations. Ik hoop dat we toch alsnog rond de tafel kunnen zitten."

Te voet of met de fiets

De NMBS vindt de bezorgdheid van Quaghebeur echter overdreven, en heeft naar eigen zeggen ook geen weet van een uitnodiging tot dialoog. "We staan altijd open voor een gesprek, maar we hebben voorlopig niets ontvangen", zegt woordvoerder Geert Dierckx. "We weten uit ondervinding dat reizigers in de beginperiode alternatieven zullen zoeken om naar het station te komen, bijvoorbeeld met de fiets of het openbaar vervoer. Dat is een positieve evolutie. We weten ook dat andere reizigers eerst uitwijken naar andere stations, maar nadien terugkeren en een parkeerabonnement nemen omdat ze de voordelen van een veilige parkeerplaats inzien."