'Overvallen koerier' is volgens parket zelf met sigaretten gaan lopen

"Ik ben zelf het slachtoffer", zo prevelde J.M. gisteren in de rechtbank. Daar riskeert hij achttien maanden cel nadat zijn bestelwagen vol sigaretten leeggeroofd werd. Dat is althans zijn versie van de feiten, en het parket gelooft er niets van.

De - al dan niet valse - overval dateert van 19 november 2013. Zoals elke dag reed J.M. van krantenwinkel naar krantenwinkel om sigaretten te leveren. Hij was net vertrokken bij een klant aan de Ninoofsesteenweg in Dilbeek, toen hij in een file terechtkwam. Plots drong een man zijn voertuig binnen, en werd hij bedreigd met een pistool. J.M. moest doorrijden, tot hij bij de bestelwagen van de tweede overvaller kwam. Daar werd de lading sigaretten - 870 dozen, goed voor 80.000 euro - overgeladen van het ene voertuig in het andere. J.M. werd vervolgens stevig gekneveld en later teruggevonden door zijn werkgever.

Gokprobleem

Maar al snel begonnen de speurders te twijfelen aan die versie van de feiten. Zo meenden ze dat er die dag helemaal geen file op de Ninoofsesteenweg was. Ook leek het hen zeer onwaarschijnlijk dat een man zo plots in de bestelwagen kon springen. In die bestelwagen werden overigens enkel DNA-sporen van J.M. zelf gevonden. Camerabeelden uit de buurt brachten ook meermaals de bestelwagen van J.M. in beeld, maar die bleek daar telkens alleen in te zitten. En dan is er nog het motief. "Hij en zijn toenmalige vriendin hadden een groot gokprobleem", aldus de procureur. "Ze konden het geld dus gebruiken."

Vrijspraak gevraagd

"Maar ik ben zelf het slachtoffer", prevelde J.M. in de rechtbank. Ook zijn advocate probeerde alle argumenten van het parket onderuit te halen. "De speurders weten helemaal niet of er die dag file was", klonk het. "En op de plaats van de overval hingen geen camera's. De camera's die mijn cliënt wel filmden, deden dat enkel vanuit een bepaalde hoek. De dader zat echter verscholen in de duisternis van de cabine, en kon niet gezien worden." En ook over het DNA-onderzoek heeft de verdediging zijn twijfels. "Die bestelwagen werd hem die ochtend overhandigd door iemand anders. En van die persoon werd ook geen DNA aangetroffen. Mijn cliënt had helemaal geen gokprobleem of geld nodig. Wij vragen resoluut de vrijspraak." Uitspraak op 8 juni. (WHW)