"Overstap naar Watergroep zal waterprijs gevoelig doen dalen"

De gemeente Dilbeek sluit zich aan bij waterintercommunale De Watergroep. Dat moet de prijzen gevoelig doen dalen.

Dilbeek had tot nu toe de hoogste waterfactuur in heel Vlaanderen. De gemeente was aangesloten bij de Brusselse watermaatschappij Vivaqua, die 38 gemeenten verenigt. Van die 38 liggen er 15 in Vlaanderen, maar 9 van hen - waaronder Dilbeek en Sint-Pieters-Leeuw - wilden al ruim twee jaar uit Vivaqua stappen. De maatschappij heeft immers plannen om Hydrobru, een andere waterintercommunale uit Brussel, over te nemen. En Hydrobru torst een zware schuldenlast.

Drie miljoen klanten

Luc Deconinck (N-VA), burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, en Dilbeeks schepen Stijn Quaghebeur (N-VA) namen het voortouw om de Vlaamse randgemeenten los te rukken uit Vivaqua. Na de indiening van een belangenconflict - gesteund door het Vlaams parlement - kwam alles in een stroomversnelling. Uiteindelijk kregen de Vlaamse randgemeenten de toestemming om Vivaqua te verlaten. Dilbeek ging op zoek naar een nieuwe watermaatschappij, en vond die nu ook in De Watergroep.


"Met drie miljoen gebruikers is dat de grootste watermaatschappij van Vlaanderen", zegt schepen Quaghebeur. "De waterprijs zal voor de Dilbekenaar zakken met zeven procent. Samen zullen onze inwoners 1,5 miljoen euro minder betalen voor hun water. Bovendien worden alle investeringen in waterleidingen voortaan gedragen door de watermaatschappij zelf. In ruil neemt De Watergroep het waternet over, en houdt Dilbeek aan deze operatie meer dan 6,5 miljoen euro over." (MEN)