"En nu alles klaarmaken voor adoptie"

PARKET WIJST 109 VERWAARLOOSDE DIEREN TOE AAN ARK VAN POLLARE

Schepen Karel De Ridder helpt Els De Saveur van de Ark een handje bij het voederen van de vele dieren.
Mozkito Schepen Karel De Ridder helpt Els De Saveur van de Ark een handje bij het voederen van de vele dieren.
Het parket heeft beslist: de 109 verwaarloosde dieren die vorige maand in Dilbeek in beslag genomen werden, keren niet terug naar de weide in de Bekkerzeelstraat. Ze werden toegewezen aan de Ark van Pollare, een dierenasiel. Daar komen ze nu op krachten, zodat ze later geadopteerd kunnen worden.

Midden maart nam de politie 109 verwaarloosde dieren in beslag in de Bekkerzeelstraat, net naast de E40. Het ging om onder meer lama's, schapen, eenden, kippen, konijnen, een paard en twee ezels, die er allemaal fysiek slecht aan toe waren. De Ark van Pollare, een dierenasiel uit Ninove, ving de dieren meteen op. De gemeente Dilbeek lanceerde deze week ook een oproep om zoveel mogelijk geld aan het asiel te schenken.


Het parket heeft nu beslist dat de dieren ook officieel toegekend worden aan de Ark. "Daar zijn we natuurlijk erg blij mee", zegt Karel De Ridder (Groen), Dilbeeks schepen van Dierenwelzijn. "De noodkreten in de media hebben druk op de ketel gezet. Het dierenasiel heeft er enkele moeilijke weken opzitten: 109 dieren opvangen, dat is zéér uitzonderlijk." Maar er is nog ander goed nieuws. "Eindelijk kan de eigenaar bestraft worden. Hij is al drie tot vier keer met het gerecht in aanraking gekomen, telkens voor dierenverwaarlozing. Hopelijk stelt de rechter nu een voorbeeld."

Een archiefbeeld van de inbeslagname. Een agent kijkt toe hoe een paard klaargemaakt wordt voor transport.
Mozkito Een archiefbeeld van de inbeslagname. Een agent kijkt toe hoe een paard klaargemaakt wordt voor transport.

Klacht tegen eigenaar

Het Dilbeekse gemeentebestuur hoopt dat de eigenaar nu onder toezicht van Dierenwelzijn geplaatst wordt. "Zelf kunnen we niet zoveel doen", vervolgt De Ridder. "In geval van een misdrijf, kunnen we de politie inschakelen. Maar Dierenwelzijn is voorts een Vlaamse bevoegdheid, dus controles en toezicht zijn niet voor ons. En we zijn ook geen rechtbank, dus straffen kunnen we ook al niet uitspreken. Maar als schepen van Dierenwelzijn doe ik er alles aan om dit soort wantoestanden aan te pakken. De eigenaar heeft nu een klacht aan zijn been, en wij zullen het dossier zeker opvolgen."

Kandidaten genoeg

Intussen roept De Ridder op om te blijven doneren aan de Ark van Pollare, waar de dieren aansterken tot ze klaar zijn voor adoptie. En de aanvragen blijken binnen te lopen. "Mensen willen massaal een dier adopteren", zegt Hans Lenvain van de Ark. "Maar het is allemaal niet zo eenvoudig. Bepaalde dieren, zoals de lama's en nandoes, zijn erg in trek. Maar dat zijn geen alledaagse dieren, waar je bovendien veel ruimte voor nodig hebt. We controleren dus ook de achtergrond van gegadigden. Kennen ze iets van dieren? Hebben ze genoeg ruimte? Pas daarna kunnen we eventueel akkoord gaan met adoptie. Want anders staan ze hier enkele maanden later opnieuw met hun dier, en kunnen we weer herbeginnen."


Nu het parket de dieren officieel aan de Ark toegekend heeft, mogen sommige ook gecastreerd worden. Maar hierdoor lopen de kosten extra op. De gemeente Dilbeek vroeg de inwoners dan ook al om een bedrag te doneren. "Een som willen we er nog niet op plakken, maar de steun is tot dusver hartverwarmend", zegt Lenvain. "Meteen na de inbeslagname volgde ook al een golf van solidariteit, en de Dilbeekse oproep heeft dat aangewakkerd. We zijn iedereen enorm dankbaar, want zo wordt het voor ons ook iets draaglijker."