"En hierna eens goed uitrusten"

JONGE KAMPIOEN KRIJGT HELDENONTHAAL AAN SUPPORTERSCAFÉ

Tientallen supporters wachten Remco Evenepoel op.
Mozkito Tientallen supporters wachten Remco Evenepoel op.
Schepdaal daverde op zijn grondvesten bij de thuiskomst van wielerheld Remco Evenepoel (18). Een honderdtal supporters kwam samen bij café In de Rustberg om het wielerfenomeen te vieren. Remco bleef ijzig kalm onder de belangstelling.

Evenepoel arriveerde gisteren om 20.30 uur in zijn supporterscafé In de Rustberg. Daar stonden zijn supporters, die 's ochtends al arriveerden, hem op te wachten. Aan de zijde van vader Patrick en moeder Agna stapte Evenepoel de massa toe, luid applaus weerklonk. Hij ging meteen naar de gloednieuwe muurschildering kijken. "Dit is fenomenaal", stamelde Evenepoel. "Het is een eer om op deze gevel te mogen prijken." Waarna hij kennis maakte met de twee kunstenaars, Jurgen Massagé en Koen Deweerdt.

Remco samen met Thybo Decraene, broer van de betreurde Igor.
Mozkito Remco samen met Thybo Decraene, broer van de betreurde Igor.

Uurtje geslapen

De wielerheld maakte ruim tijd voor zijn supporters. Iedereen die het wilde, mocht met hem op de foto. Ondanks de voorbije zware dagen genoot Evenepoel ten volle van het feest. "Ik heb amper een uurtje geslapen", vertelt hij. "Of ik in mijn regenboogtrui geslapen heb? Nee, daar was het te warm voor. Donderdagnacht zijn we eerst met de ploeg gaan eten, daarna was er een klein feestje. En nu staat heel Schepdaal op zijn kop. Ik ben de laatste weken enkel met dat WK bezig geweest. Ik voel de vermoeidheid, maar een laatste feestje lukt zeker. Wat hierna? Eens goed uitrusten. Ik denk dat ik morgen slaap mag inhalen. Daarna kruip ik terug op de fiets."


Jeannine Massagé, uitbaatster van het supporterscafé, viel snikkend in de armen van Evenepoel. Ook was er speciaal bezoek in Schepdaal: Thybo Decraene, de broer van de betreurde Igor, die in 2013 wereldkampioen tijdrijden bij de junioren werd, maar een jaar later overleed na een aanrijding met een trein. Decraene was vanuit West-Vlaanderen afgezakt. "Remco had mijn ouders beloofd om te scoren op het wereldkampioenschap. Hij heeft woord gehouden. Remco is een waardige opvolger voor mijn broer. Toen hij een ronde in Tsjechië won, schonk hij de bloemen aan mijn ouders. Dat typeert hem. Grote kampioenen etaleren hun klasse niet alleen op de fiets, maar ook daarbuiten. Ik wilde hem persoonlijk komen feliciteren."


Supporters hingen een spandoek aan de ingang van het café met de woorden 'Welcome home champ'. Ook de oudste supporter, Felix Goossens, was present. Hij is 88 jaar, maar volgt de jonge renner op de voet. "Ik kan niet meer naar de wedstrijd gaan, maar iedereen houdt mij op de hoogte via de telefoon", zegt Goossens. "Ik ken Remco goed, ik volg hem al sinds het begin. Toen hij wereldkampioen werd, zijn er enkele traantjes gevloeid. We mogen er fier op zijn."

Met zijn oudste supporter: de 88-jarige Felix Goossens.
Mozkito Met zijn oudste supporter: de 88-jarige Felix Goossens.