Zwarte doos uit auto wijst schuldige dodelijke crash aan: "Die snelheid, niet remmen, én gedronken. Bijna kamikazegedrag"

Vrouw die vriendin doodreed, betuigt spijt aan nabestaanden

Het wrak van de Porsche waarin slachtoffer Elien Van Ryckeghem (27) zat.
Archief Bart Boterman Het wrak van de Porsche waarin slachtoffer Elien Van Ryckeghem (27) zat.
In de politierechtbank van Veurne is gisteren het dodelijke ongeval behandeld van 4 juni vorig jaar in Woumen, waarbij de 27-jarige Elien Van Ryckeghem uit Merkem om het leven kwam. Haar auto werd geramd door de Volvo van Lieselot M., een vriendin van Elien. "Ik zal elke straf aanvaarden", zei zij gisteren.

Elien Van Ryckeghem zat die bewuste nacht als passagier in de Porsche van haar vriend, voetbalmakelaar Dirk Devriese uit Knokke. Rond 2 uur 's nachts werd hun wagen geramd door de Volvo van Lieselot M., een vrouw van 29 uit Noordschote die bevriend was met Elien. Lieselot M. kwam terug van een personeelsfeestje en week op de Iepersteenweg in een flauwe bocht van haar rijvak af. De klap was enorm. Omdat beide auto's aan de rechterkant geraakt waren, stond de deskundige voor een raadsel. De zwarte dozen van de auto's wezen de schuldige aan, een primeur in ons land. Lieselot M. was inderdaad van haar rijvak afgeweken terwijl ze maar liefst 155 per uur reed waar 90 was toegelaten. Ze remde niet en gaf zelfs gas bij. Bovendien had ze 1,71 promille alcohol in het bloed.


"Wij kunnen alleen maar diep het hoofd buigen en onze spijt betuigen", sprak advocaat Wouters. "Ze weet zelf niet wat er gebeurd is. Dit is niet haar normale rijstijl. Misschien viel ze in slaap." M. nam ook zelf het woord: "Ik wil mijn oprechte spijt betuigen aan de familie van Elien. Ik zal elke straf aanvaarden."

'Kamikazegedrag'

De nabestaanden van Elien lieten hun advocaten het woord voeren. "Onbegrijpelijk: die snelheid, het rempedaal niet gebruikt én gedronken. Het is bijna kamikazegedrag. De auto van M. was een moordwapen, Elien had geen schijn van kans. De familie is gebroken."


Ook Dirk Devriese, de vriend van Elien die gewond raakte en nog steeds herstelt, kan zijn verdriet moeilijk een plaats geven. "Hij is de vrouw kwijt met wie hij oud wilde worden", sprak zijn advocaat. "Ze waren onafscheidelijk en bouwden een restaurant in Aruba, om dat daar te runnen. Zo was Dirk dichter bij de Zuid-Amerikaanse voetbalmarkt. Hij lijdt nog steeds aan geheugenverlies, maar hij weet wel dat hij de vrouw van zijn leven kwijt is." M. riskeert een zware straf en ging akkoord met een enkelband. Vonnis op 26 juni. (JHM)