Zuilen met urnen in kerk

Dit is een voorlopig beeld van hoe de houten pilaren voor de urnen eruit kunnen zien in de kerk van Lampernisse.
Repro Gudrun Steen Dit is een voorlopig beeld van hoe de houten pilaren voor de urnen eruit kunnen zien in de kerk van Lampernisse.

Ten vroegste halfweg volgend jaar starten de werken in de kerk in het Diksmuidse dorp Lampernisse. Het stadsbestuur wil er in een eerste fase achttien zuilen voor 210 urnen optrekken en daarnaast ook een dorpshuis inrichten. Er is daarvoor 450.000 euro voorzien, zonder de buitenaanleg, BTW en ontwerpkosten.


"Achteraan de kerk zullen we een apart volume laten bouwen voor het dorpshuis dat een polyvalente ruimte wordt. Dat kan afzonderlijk verwarmd worden", licht schepen Martin Obin (CD&V) toe. "De sacristie vormen we om tot een kitchenette en rondom het dorpshuis is plaats voor tentoonstellingen. De hoofdingang komt uit in het columbarium. De houten zuilen waarin we de urnen kunnen stoppen, verwijzen naar de bomenrij buiten. Zo trekken we de tuin door in de kerk. Op de verdieping in de toren van de kerk kunnen we een aantal schilderijen plaatsen. De herbestemming van de kerk keurden de kerkfabriek en het centrale kerkbestuur goed. De bisschop keurde de onttrekking aan de eredienst al goed en dat gaat in vanaf januari volgend jaar. Binnenkort stellen we het ontwerp aan de inwoners voor." Marc Deprez (Idee 2006) pleitte in de gemeenteraad tevergeefs om te voorkomen dat de kerk aan de eredienst wordt onttrokken. "Dit kan leiden tot middeleeuwse toestanden waarbij de rijken in de kerk werden begraven", waarschuwde hij. (GUS)