VIDEO. Polderdorpje Leke komt massaal buiten voor eigen versie van ‘De Stoel’: “Ludieke manier om sluikstort aan te klagen”

Het dorpje Leke bij Diksmuide is in de ban van een eigen versie van ‘De Stoel’, naar analogie met de rubriek in het één-programma Iedereen Beroemd. “Het begon als een ludieke manier om sluikstorten aan te kaarten. Ondertussen zit het hele dorp elke avond om 20 uur aan de computer om te weten waar de stoel staat. Vervolgens begint iedereen te spurten”, vertelt initiatiefneemster Ruth Vermeersch (42) uit de Lekedorpstraat.

De volksverplaatsing vrijdagavond in Leke, een polderdorpje met minder dan 1.200 inwoners, was ongezien. Veertig uitzinnige Lekenaars, zowel volwassenen en kinderen, liepen of fietsten met een pop en een koffielepel in de hand richting een grasberm in de Laagvlaktestraat. Ze hadden kort daarvoor de locatie van ‘hun’ stoel herkend op de pagina ‘Je bent van Leke als je...’ op Facebook. 

De winnaar van vrijdag in de Laagvlaktestraat.
Facebook De winnaar van vrijdag in de Laagvlaktestraat.

Argwanend

Alles begon vorige week zondag, toen enkele oude, lelijke stoelen werden gedumpt aan de kerk. “In plaats van me te ergeren aan dat sluikstort, besloot ik er iets leuks mee te doen en leven in het dorp te creëren”, getuigt initiatiefneemster Ruth Vermeersch uit Leke, advocate van beroep. Ze plaatste de stoel maandag om 20 uur aan de achterkant van het kerkhof en deed een oproep op de Facebookpagina. “Wie zit als eerste op de stoel? Neem een drankje mee”, luidde de boodschap, voorzien van een foto. “Het duurde even voor er mensen opdaagden, maar uiteindelijk doken er toch vijf Lekenaars op. De meesten waren argwanend en hadden hun drankje zelfs verstopt in hun kledij omdat niemand dat zou zien. Maar het aantal steeg elke avond. Ondertussen is ons dorpsspel erg populair geworden”, glundert Ruth. De eerste winnaar kreeg als beloning een karton bierflesjes en een bierglas. 

Heel wat kinderen spurtten vrijdag naar De Stoel in de Laagvlaktestraat in Leke.
Jessy Blontrock Heel wat kinderen spurtten vrijdag naar De Stoel in de Laagvlaktestraat in Leke.

Het is leuk om te zien hoe de Lekenaars zich inleven en ons dorp opleeft. Ik hoop dat we hier een hele zomer mee vertrokken zijn

Initiatiefneemster Ruth Vermeersch

Voor de hele zomer vertrokken?

“Wie de stoel inneemt, moet die meenemen naar huis en de volgende avond ergens anders zetten, met een verrassing erbij. Vanaf 20 uur moet hij dan een foto op Facebook zetten met vermelding van de benodigdheden. Zo moesten deelnemers nu al een ijsblokje en zwemband, een gieter en een ei of een ajuin en een haardroger meenemen”, gaat Ruth verder. De Stoel was al te vinden aan de Tramstatie, de brandweerkazerne of het voetbalveld. “Vrijdag kort voor 20 uur zag ik al garages open gaan en mensen die hun fietsen klaar zetten in afwachting van de locatie op Facebook. Het is leuk om te zien hoe de Lekenaars zich inleven en ons dorp opleeft. Ik hoop dat we hier een hele zomer mee vertrokken zijn”, gaat de initiatiefneemster verder. Op zaterdag en zondag is De Stoel niet van de partij, maar maandag wel weer. Hou de pagina ‘Je bent van Leke als je...’ dus goed in de gaten.

Ook aan de brandweerkazerne daagden al heel wat Lekenaars op.
Facebook Ook aan de brandweerkazerne daagden al heel wat Lekenaars op.
De Stoel bij de tramstatie.
Jessy Blontrock De Stoel bij de tramstatie.
De opkomst op dag twee voor De Stoel was al behoorlijk.
Jessy Blontrock De opkomst op dag twee voor De Stoel was al behoorlijk.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.