Veroordeelde mensensmokkelaar krijgt mildere straf: “Familie maakte misbruik van hem”

De bende was onder meer actief op de snelwegparking in Jabbeke.
Belga De bende was onder meer actief op de snelwegparking in Jabbeke.
Een veroordeelde mensensmokkelaar uit Albanië heeft in de Brugse rechtbank een mildere straf gekregen. E.M. (24) maakte deel uit van de bende rond de Dauti-clan en kreeg woensdagmorgen 4 jaar cel, waarvan 1 jaar met uitstel. Bij verstek had hij eerder 5 jaar gevangenisstraf gekregen. 

De politie voerde in de nacht van 18 op 19 februari 2018 een observatie uit op de snelwegparking in Jabbeke. Ze stelden vast hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie besloot de voertuigen te volgen tot in Pervijze, tussen Diksmuide en Veurne. Daar werden twee Albanese mannen en een Albanese vrouw op heterdaad betrapt bij het smokkelen van dertien mensen in een Roemeense vrachtwagen. Het onderzoek wees uit dat de mensensmokkelbende aangestuurd werd vanuit Londen. In totaal smokkelde de bende bijna 100 transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk. Alket Dauti (32) en twee andere kopstukken kregen in beroep uiteindelijk celstraffen tot 10 jaar.

E.M. (24) is de neef van Alket Dauti en kreeg in eerste aanleg bij verstek 5 jaar cel. Hij was betrokken bij de smokkel van zes slachtoffers. In het najaar werd de man opgepakt in Noord-Macedonië en uitgeleverd aan ons land. In de gevangenis tekende M. meteen verzet aan tegen z’n straf. “Mijn cliënt kon niet aanwezig zijn op het proces, want had een inreisverbod gekregen”, pleitte zijn advocate Nadia Lorenzetti. “Na de arrestatie van z’n broer (die ook in de bende betrokken was, red.) vroeg zijn nonkel om zijn plaats in te nemen. Zijn familie heeft misbruik gemaakt van hem. Hij is simpelweg meegesleurd in dit dossier.” De rechter hield woensdagmorgen rekening met de situatie van de Albanees en milderde zijn straf naar 4 jaar, waarvan 1 met uitstel. M. kreeg ook 48.000 euro boete opgelegd, waarvan hij de helft effectief moet betalen.