Trucker negeert verbod 'na toestemming schepen'

"U bent de dupe van iets dat boven uw hoofd beslist werd, maar ik kan niet anders dan u veroordelen", zei de rechter in Veurne tegen een trucker die een tonnageverbod heeft genegeerd. Ook de stad Diksmuide kreeg een veeg uit de pan van de procureur.

"Ik irriteer me mateloos aan dit dossier", was de procureur in de politierechtbank hard. "De stad vaardigt bij ingrijpende wegenwerken een verkeersreglement met verbodsborden uit, maar geeft wel een 'dienstbetoon' - dus een toelating het verbod te negeren - wanneer het hen uitkomt. Dat kan niet, ook zij staan niet boven de wet."


Een trucker van bouwcentrale Vinckier werd op 17 augustus 2017 betrapt toen hij met zijn betonmixer door de wegenwerken in Diksmuide reed. Omwille van die werken zat het verkeer in het centrum lange tijd strop en moest zwaar vervoer een lange omleiding volgen. Er gold toen dus een tonnageverbod, maar trucker F.D. (55) negeerde dat en werd betrapt door de politie. "Het is juist dat er een verbod was, maar de bouwcentrale kreeg van de schepen van Openbare Werken een toelating dat eenmalig te negeren. Dat bewijzen we via mail. Ze zeiden dus aan de trucker dat hij door mocht rijden", stelde de advocaat van F.D. Die toestemming werd blijkbaar enkel gegeven voor de heenreis, en niet voor de terugreis, toen F.D. betrapt werd. Niet de bouwcentrale, maar F.D. stond voor de rechter. "U bent dus de dupe van iets dat boven uw hoofd beslist werd, maar ik kan niet anders dan u veroordelen. De overtreding is gemaakt. Ik hoop wel dat uw werkgever uw boete zal betalen, aangezien die de toestemming gaf", sprak de rechter. F.D. kreeg 400 euro boete. "Mijn werkgever heeft beloofd dat hij normaal gezien de boete zal betalen, dus ik geef het door", aldus F.D. (JHM)