Truck met stikstofflessen knalt tegen woninggevel

Laaghangende zon verblindt chauffeur

De weg ligt bezaaid met stikstofflessen, droogijs en brokstukken.
Bart Boterman De weg ligt bezaaid met stikstofflessen, droogijs en brokstukken.
In de Roeselarestraat in Esen bij Diksmuide is gistermorgen een vrachtwagen volgeladen met flessen stikstof tegen een gevel gereden. De ravage was aanzienlijk en even werd gevreesd voor ontploffingsgevaar. "Gelukkig vielen er geen gewonden", zegt Wim Claeys, eigenaar van het getroffen gebouw.

"De vrachtwagenchauffeur was aan het rijden richting Zarren in de Roeselarestraat in Esen. Een jongedame die in haar Ford voor hem reed, vertraagde om de Steenstraat in te rijden. Door de laaghangende zon had de vrachtwagenchauffeur dat te laat gezien. Hij maakte nog een ultiem uitwijkmanoeuvre en het gevaarte, volgeladen met flessen stikstof, knalde tegen de gevel van een huis op de hoek. Ook een elektriciteitspaal werd geraakt", zegt Diksmuids brandweerkapitein Luc Sansen. De chauffeur van het bedrijf Snel Logistic Solutions, kon zijn sterk beschadigde veertigtonner nog aan de kant zetten. Er vielen geen gewonden, maar de baan was wel bezaaid met flessen stikstof, koelelementen en brokstukken.


De Roeselarestraat werd afgesloten voor alle verkeer omdat men vreesde voor ontploffingsgevaar. "Toen we samen met de brandweer van Kortemark aankwamen, zag we dat het om flessen stikstof ging. Dat is in principe niet ontvlambaar. Maar indien brand zou zijn uitgebroken, zou het goedje wel vuur vatten", aldus Sansen. De pompiers ruimden de ravage op.

De hoek van de woning is zwaar beschadigd.
Bart Boterman De hoek van de woning is zwaar beschadigd.

Verzekeringskwestie

"Ik vreesde het ergste, maar eigenlijk valt het mee. Ik ben blij dat er geen gewonden vielen en er niemand thuis was. Het getroffen gedeelte is niet bewoond en is enkel opslagruimte voor mijn bedrijf. Het zal een verzekeringskwestie worden", aldus Wim Claeys, zaakvoerder van machineverhuur Wigro en eigenaar van het gebouw.


Uiteindelijk werd de rijbaan vrij snel vrijgemaakt. "Dat moest, want de eerste rit van de Driedaagse De Panne zou hierlangs rijden", zegt brandweerkapitein Sansen nog. De brandweer plaatse een schutting voor de hoek van het huis.


"De electriciteitspaal moet vervangen worden en dat kan nog even duren want die moet besteld worden." Eandis stelde vast dat het elektriciteitsnet niet beschadigd raakte.

De chauffeur kon zijn veertigtonner nog aan de kant zetten.
Bart Boterman De chauffeur kon zijn veertigtonner nog aan de kant zetten.