Toch geen camperparking in de Heernisse: locatie nodig om slib in schip te laden

Tijdelijke camperparking met acht plaatsen in de Heernisse in Diksmuide komt er niet. In de plaats komt een steiger om transport van slib via de IJzer te kunnen vervoeren.
GUS Tijdelijke camperparking met acht plaatsen in de Heernisse in Diksmuide komt er niet. In de plaats komt een steiger om transport van slib via de IJzer te kunnen vervoeren.
De geplande, tijdelijke camperparking in de Heernisse in Diksmuide komt er niet. De Vlaamse Waterweg heeft die ruimte nodig voor het transport van 250.000 kubieke meter gedroogd slib. Het zal drie jaar duren om die hoeveelheid via de IJzer naar Oostende te vervoeren. Uniek is dat het watertransport volledig automatisch gebeurt, dus zonder schipper aan boord.

“Die hoeveelheid gedroogd slib komt van het natuurgebied De Blankaart in Woumen en ligt al lang in Merkem. Tijd dus vond de Vlaamse Waterweg om het slib via het water tot in Oostende te brengen en vervolgens naar Antwerpen”, legt burgemeester Lies Laridon (CD&V) uit. “Met vrachtwagens wordt het slib van Merkem naar de Heernisse vervoerd, waar het overgeladen wordt op een volledig geautomatiseerd schip. Er zal dus geen schipper of personeel aan boord zijn. Diksmuide was eerder al betrokken bij een proefproject met een schaalmodel en nu krijgt onze stad ook de primeur om het met een echt schip uit te testen. Alles wordt vanop afstand geregeld. Voordeel is dat er voor dat transport veel minder vrachtwagens over de weg moeten denderen. De voorbereidende werken starten in mei. De geplande camperparking komt er dus voorlopig niet. We hebben op korte termijn geen alternatief voor een andere locatie.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.