Syriërs filmen meisje (15) in kleedkamer

SCHEPENCOLLEGE SPREEKT ZWEMBADVERBOD UIT TEGEN TWEE VLUCHTELINGEN

Twee Syrische vluchtelingen zijn niet meer welkom in dit zwembad. Een van hen filmde een 15-jarig meisje in een kleedhokje terwijl de ander op uitkijk stond.
Foto Proot Twee Syrische vluchtelingen zijn niet meer welkom in dit zwembad. Een van hen filmde een 15-jarig meisje in een kleedhokje terwijl de ander op uitkijk stond.
Twee vluchtelingen uit Syrië die in Diksmuide opgevangen worden, mogen zwembad 'De Kupe' niet meer binnen. Woensdagavond stond een van hen op uitkijk terwijl de ander een kleedkamerhokje van het zwembad binnendrong. Met zijn gsm filmde hij een 15-jarig meisje dat zich aan het omkleden was.

De mannen pleegden de feiten woensdagavond omstreeks 19.30 in stedelijk zwembad 'De Kupe' langs de Laure Fredericqlaan in Diksmuide. Er waren op dat moment lessen bezig van de plaatselijke zwemclub en er zaten veel mensen in het zwembad. Het 15-jarige meisje had de lessen even voor haar vriendinnetjes beëindigd en trok naar het grote gemeenschappelijke kleedkamerhok. Ze had niet gezien dat ze gevolgd werd door een van de twee Syrische mannen. De andere man stond op de uitkijk en had een teken gedaan dat zijn vriend het hokje al filmend kon binnengaan. Het meisje was zich net aan het omkleden. Ze begon erg luid te roepen, waarop het zwembadpersoneel ter plaatse snelde en de twee mannen tegenhield.


"Onze dochter is flink aangedaan door wat er is gebeurd", zegt haar papa. "Toen ze plots een man met een camera op zijn gsm zag binnenlopen, is ze meteen erg luid beginnen te schreeuwen. Normaal kleedt ze zich samen met de andere meisjes om in dat hokje, maar nu was ze alleen. Het is duidelijk dat die mannen op de uitkijk stonden tot ze hun slag konden slaan. Die ene heeft doorgegeven aan de ander dat onze dochter alleen was. Ze zagen er een makkelijk slachtoffer in."

Klacht ingediend

"Toen we haar zagen, was ons meisje volledig over haar toeren. We zullen de feiten met haar bespreken, want we willen niet dat ze bang is om te gaan zwemmen of om zich om te kleden. We hopen ook dat de feiten haar niet blijven achtervolgen. Hopelijk beseft ze dat zoiets toch eerder uitzonderlijk is. Desondanks hebben we een klacht ingediend bij de politie en eisen we een volledig onderzoek. We hoorden ook dat het niet de eerste keer is dat die mannen in het zwembad waren", besluit de papa.


Uit onderzoek bleek inderdaad dat de twee mannen al eerder in het zwembad waren. Het gaat om twee Syrische mannen die pas 14 dagen in België zijn en in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI) van Diksmuide verblijven. "Maar ons zwembadpersoneel heeft uitgezocht dat ze eerder nog geen problemen hebben veroorzaakt in het zwembad", zegt schepen van Sport Marc De Keyrel (CD&V).

Niet meer welkom

"In ieder geval heeft ons personeel goed gehandeld. Ze hebben de twee meteen staande gehouden en de politie gebeld. Wij hebben hen meteen de toegang tot het zwembad ontzegd. Volgende week bespreken we dit voorval op het schepencollege. Volgens de procedure zullen we hen dan ook een zwembadverbod opleggen. Hier zijn ze niet meer welkom. We hebben ook het LOI verwittigd. Zij zelf zullen de twee ondervragen over het voorval. Of ze uit het LOI worden gezet is nu niet aan de orde."


De twee Syriërs werden niet aangehouden. Na de feiten wisten ze snel de beelden. De politie onderzoekt de zaak nu verder.