Rundvlees van het West-Vlaams rood ras van Hof ter Wilgen: “Die stevige dames hebben hun smaak te danken aan de vette weiden in de polders”

HLN kiest Hét Streekproduct 2019

Johan Debruyne (53) en Lieve Taveirne (52) van Hof ter Wilgen.
Benny Proot Johan Debruyne (53) en Lieve Taveirne (52) van Hof ter Wilgen.
Het rood ras hoort bij West-Vlaanderen zoals een kalkoen bij Kerstmis. Al eeuwen grazen die zware kolossen in de weiden in de polders. Johan Debruyne (53) en Lieve Taveirne (52) van Hof ter Wilgen in het Diksmuidse Esen waren de eerste landbouwers die het West-Vlaams rood ras erkend kregen als streekproduct. Topslager en ambachtsman Hendrik Dierendonck is hun bekendste klant. 

“We vonden die erkenning als streekproduct uiteraard belangrijk, maar hadden toen vooral een afzetmarkt nodig. Het toeval bracht ons bij Hendrik Dierendonck. Als ambachtsman vond hij de manier waarop wij ons rood ras kweken overtuigend. Ondertussen werken we al acht jaar samen en is Dierendonck uitgegroeid tot een begrip in het slagersvak. Mede daardoor wint het West-Vlaamse rood ras ook aan succes.” 

“Ik heb nu 280 runderen. In onze provincie zijn er maar tien professionele kwekers van het rood ras. De vette weiden in de polders, waar verschillende gras- en klaversoorten groeien, zijn enorm naar de zin van onze stevige dames, die tot achthonderd kilogram wegen. ‘Rood weegt zoals lood’, zegt het spreekwoord en dat is niet gelogen. Een koe moet minstens vier jaar zijn voor ze geslacht mag worden. Pas dan heeft haar vlees die typisch, volle en intense smaak. Het fijne vet zorgt voor een romige toets.”

Het duurt vier jaar voor kalvers volgroeid zijn.
Benny Proot Het duurt vier jaar voor kalvers volgroeid zijn.

Bedreigd

Een startende landbouwer zal niet snel voor dat ras kiezen gezien het dier pas op zijn vierde optimale vleeskwaliteit geeft. Ook vette weides vind je niet overal, maar zijn wel een must. “In 2011 was ik de enige met de erkenning als Vlaams streekproduct, ondertussen mogen alle kwekers van het rood ras dat label gebruiken dankzij het Studie- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Rundveerassen. Vlam wil het nu ook Europees te laten erkennen. Met slechts tien kwekers zit de vrees voor inteelt er wel wat in. Het rood ras is dan ook een bedreigd en beschermd runderras. Het zou beter zijn mochten we kunnen kruisen met een ander ras dat dezelfde haarkleur en kenmerken heeft, maar dat is niet toegelaten. Nochtans werd dat na de Eerste Wereldoorlog ook gedaan omdat er toen niet genoeg koeien meer waren.”

Met slechts tien kwekers zit de vrees voor inteelt er wel wat in. Het rood ras is dan ook een bedreigd en beschermd runderras. Het zou beter zijn mochten we kunnen kruisen met een ander ras dat dezelfde haarkleur en kenmerken heeft, maar dat is niet toegelaten

Kweker Johan Debruyne

Nicheproduct

Toch vindt Johan een erkenning nodig. “Het geeft een meerwaarde. Ik mag een halve euro meer vragen dan voor de erkenning. Het label schept ook vertrouwen en betekent een opsteker voor de boer. We investeren veel in ons product. Onze voeders stellen we samen met zelfgekweekte ingrediënten, zoals veldbonen en triticale (een kruising van tarwe en rogge, nvdr). In maart laten we de koeien lopen op de weides. Daar worden ze op natuurlijke wijze gedekt. Vanaf november gaan ze op stal. Negen maanden na de dekking start het kalfseizoen. We hebben gemiddeld honderd kalfjes. Hoewel het West-Vlaams rood ras aan succes wint, moet het een nicheproduct blijven.” 

Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.