Ringen van overleden moeder leiden Engelse tot bij Diksmuidse juwelier

LARAINE (61) LAAT JUWELEN SAMENSMELTEN BIJ LOETERS

Laraine kan haar ogen niet geloven als ze het resultaat ziet, Leen van juwelier Loeters maakte van de ringen van haar moeder een prachtig nieuw juweel.
Benny Proot Laraine kan haar ogen niet geloven als ze het resultaat ziet, Leen van juwelier Loeters maakte van de ringen van haar moeder een prachtig nieuw juweel.
Laraine Sullivan (61) is gisteren speciaal vanuit het Engelse Yorkshire naar juwelier Loeters gekomen om een juweel af te halen dat gemaakt werd van de trouw-ring en verlovingsring van haar moeder, die een half jaar geleden overleed. Want haar moeder had in 1951 de ringen gekocht bij, jawel, Loeters.

"Mijn moeder Marie-Claire Somers is eerder dit jaar overleden en had mij haar uurwerk en haar verlovingsring en trouwring nagelaten. Het uurwerk was kapot en haar ringen kon ik zelf niet dragen, dus besloot ik om er een nieuw juweel van te laten maken", vertelt Laraine ons in het Engels. "Mijn moeder had het juwelendoosje bewaard. Met een vergrootglas zag ik dat de ringen en het uurwerk van Loeters kwamen. Ik kon die naam zelfs niet uitspreken, maar via het internet vond ik het adres. Begin september kwamen we voor het eerst naar Leen Loeters, de kleindochter van de vrouw die mijn ouders de juwelen had verkocht. Ik koos een ontwerp waarbij de twee ringen in elkaar verstrengeld zaten." Toen Laraine gisteren het juweel zag, kreeg ze het moeilijk. "Dit neemt mijn adem weg, zo mooi is het. Mijn moeder en ik hadden een hechte band en die ring symboliseert dat. En Leen heeft zelfs het kapotte horloge weer aan de praat gekregen."


Blijft de vraag hoe de ouders van Laraine in Diksmuide zijn verzeild geraakt om zich te verloven. "De Vlaming Prosper Maes geraakte gewond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij werd overgebracht naar Engeland, waar hij trouwde met Isabella, de zus van mijn oma", aldus Laraine. "De neef van Prosper had in de Generaal Baron Jacquesstraat in Diksmuide een bakkerij. Toen die neef overleed, verhuisden Prosper en Isabella rond 1920 naar Diksmuide om de bakkerij over te nemen. Hun zoon George nam later de zaak over. George kwam heel goed overeen met mijn vader John Wood. Het ene jaar gingen wij naar Diksmuide en het jaar daarna draaiden de rollen om. Ik herinner me de lekkere chocolade nog."

De ringen werden samengesmolten tot een nieuw juweel.
Benny Proot De ringen werden samengesmolten tot een nieuw juweel.

Zo trots

"Tijdens een van hun Diksmuidse bezoeken hebben mijn ouders zich uiteindelijk verloofd. Mijn vader John kocht de ring bij Loeters. Wat was mijn moeder eraan gehecht. En trots dat ze was dat die ring uit het verre Diksmuide kwam. Zelfs na de scheiding bleef ze de ring dragen, maar dan aan haar rechterhand. Toen mama ziek werd, hebben we veel gepraat en heeft ze me beloofd dat ze mij haar twee ringen en uurwerk zou geven. Die krijgen nu een nieuw leven binnen onze familie. Zelf heb ik met mijn man Ralph vier kinderen. Wat zullen die opkijken als ze straks de juwelen zien. Ja, ik kon die ringen ook in Engeland laten bewerken, maar dat het nu hier bij Loeters is gebeurd, maakt het voor mij zoveel mooier. De cirkel is rond nu."

Benny Proot

Toch geen spam

Ook voor Leen Loeters was het een bijzondere opdracht. "Ik dacht eerst dat de e-mail van Laraine een spambericht was", lacht ze. "Maar haar tweede mail las ik wel, en ik was meteen onder de indruk. Mijn 90-jarige grootmoeder Blanka, die in 1951 de zaak opende, herinnert zich bakker Prosper zelfs nog. Ze gaf het hout dat vroeger als bescherming tussen de juwelen zat, altijd aan hem voor zijn houtoven. Als er nog zilver tussen zat, gaf hij dat altijd eerlijk terug. Het charmeert me dus des te meer als ik zie hoe gelukkig Laraine is met haar nieuwe juweel."

De oude juwelen en het horloge met het doosje.
Benny Proot De oude juwelen en het horloge met het doosje.
De moeder van Laraine is dit jaar overleden.
Benny Proot De moeder van Laraine is dit jaar overleden.