POLL. Mag standbeeld generaal baron Jacques op de Grote Markt blijven staan? Vertel ons wat jij denkt

Diksmuide beeld generaal Jacques De Dixmude op Markt
Benny Proot Diksmuide beeld generaal Jacques De Dixmude op Markt

Poll

Moet het standbeeld van generaal baron Jacques op de Grote Markt blijven?

 • Ja 60%
 • Nee 40%
Het standbeeld van generaal baron Jacques staat al sinds de zomer van 1930 op de Grote Markt in Diksmuide. Al even lang is er discussie rond. Koen Coupillie (N-VA) vroeg de gemeenteraad om het beeld te verplaatsen, het niet langer te beschermen als monument en er een duidingsbord bij te zetten.

De aanleiding was het standpunt van de Verenigde Naties, die België vragen om zich te verontschuldigen voor het schrikbewind van koning Leopold II in Congo. “En onder dat bewind werkte ook generaal baron Jacques, dus een standbeeld centraal in onze stad verdient hij niet”, stelde Coupillie. “Diksmuide moet dringend overleggen met het agentschap Onroerend Erfgoed om dit standbeeld een andere plaats te geven. Daarmee zou het stadsbestuur duidelijk afstand nemen van wat die man allemaal op zijn kerfstok heeft.” 

Oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) pleitte voor een informatiebord bij het standbeeld, maar cultuurschepen Jan Van Acker (Idee Diksmuide) vindt dat geen goed idee. “We mogen er geen schandpaal van maken. Dit beeld is esthetisch waardevol. Sinds 2009 is het beeld ook beschermd als monument, dus verplaatsen wordt niet eenvoudig. Ik wil wel een overleg organiseren met het agentschap Onroerend Erfgoed.”

Over wie Alphonse Jacques was, schreven André Gysel en Marjan Dewulf drie jaar geleden het boek ‘Alphonse Jacques de Dixmude’. Jacques werd in 1858 geboren, was getrouwd en had vijf kinderen. Nadat hij afstudeerde aan de militaire academie ging hij naar Congo, waar hij twaalf jaar zou verblijven. Jacques bouwde er onder meer een militaire post tegen de Arabische slavenhandelaars. Hij heeft wel niet geweigerd om mee te werken aan het schrikbewind van Leopold II. Dat Jacques ook zelf handen zou hebben afgehakt, daarover vond het schrijversduo geen harde bewijzen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Jacques de opdracht om te onderzoeken hoe de IJzer als laatste linie verdedigd kon worden. Hij maakte er een militair succes van. Hij promoveerde tot generaal en in 1919 werd hij tot de adel verheven.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sofie Mycke

  Natuurlijk moet hij blijven staan !! Deel van onze Diksmuide geschiedenis!! Is het de bedoeling dit allemaal zomaar weg te wissen? In mijn ogen mag dit nooit vergeten worden!!!

 • Wilfried Desmet

  weg ermee dat standbeeld is een slag in t gezicht van onze medemens .die geleden hebben onder de slavernij ,en uitbuiting ,vele culturen vernietigd .

 • Lieven Onraedt

  Verplaatsen naar een locatie die de link met het oorlogsverleden meer in de verf zet; gecombineerd met een infobord met duiding.