POLL. Kunnen er meer windmolens in Diksmuide? De politici zijn verdeeld

Diksmuids schepen Marc Deprez wil nog meer windmolens plaatsen. Nu staan er al twee in Nieuwkapelle
Benny Proot Diksmuids schepen Marc Deprez wil nog meer windmolens plaatsen. Nu staan er al twee in Nieuwkapelle

Poll

Mogen er meer windmolens komen in Diksmuide?

  • Ja 46%
  • Nee 54%
Diksmuids schepen van Energie Marc Deprez (Idee Diksmuide) pleit voor vier extra windmolens en juicht de aanvragen voor kleine en middelgrote turbines goed. Coalitiepartner Lies Laridon (CD&V) vindt dat Diksmuide al zelfbedruipend is als het gaat over windenergie. Maandag brengt Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) de windenergie op de gemeenteraad.

“De coöperatieve Beauvent plaatste jaren geleden twee windmolens in Nieuwkapelle”, duidt schepen Marc Deprez. “Na de Vlaamse en federale verkiezingen wil ik met de nieuwe minister onderhandelen om daar vier extra windmolens te plaatsen. Binnen de tien jaar moet Diksmuide volledig op alternatieve energie kunnen werken.”

Burgemeester Lies Laridon onderlijnt dat Diksmuide al heel wat inspanningen doet. “Via deelname in de intercommunale Efin, die 35 procent heeft van het bedrijf Aspiravi, voorzien we in groene energie voor 12.462 gezinnen. In onze stad wonen er ongeveer 8.000 gezinnen. Dat is nog los van de twee windmolens van Beauvent in Nieuwkapelle. Diksmuide is dus meer dan zelfbedruipend als het over windenergie gaat. We moeten dossier per dossier grondig onderzoeken vooraleer het licht op groen te zetten.” 

In zeven jaar terugverdiend

Voor Marc Deprez mag het zelfs nog een stap verder. “Gelukkig subsidieert de overheid de bouw van middelgrote windmolens. Niet in elke achtertuin moet een turbine, komen maar vooral in de landbouwsector en op industrieterreinen kunnen zonnepanelen en windmolens aanvullend werken. De overheid subsidieert tot 35 procent. Een middelgrote windmolen kost al snel 330.000 euro, maar kan in zeven jaar terugverdiend zijn. Zo’n turbine is ongeveer 50 meter hoog en wekt jaarlijks 150.000 kilowatt op.” 

Maandag brengt Kurt Vanlerberghe de windenergie ter sprake op de gemeenteraad in Diksmuide. “Tussen de kruispunten Oude Barriere en Lettenburg bij de spoorweg kunnen windmolens komen. Voor die zone werd al twee keer een dossier ingediend. Vorig jaar heeft CD&V drie grote windmolens in Kaaskerke negatief geadviseerd. Wij zaten toen nog in de meerderheid en waren voor. Als één van de dunst bevolkte en windrijkste steden in ons land moeten we onze verantwoordelijkheid nemen.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • johan de meester

    dat de man windmolens in zijn eigen achtertuin plaatst !