Politie, Vlaamse Belastingdienst en douane controleren zwaar verkeer

De douane bracht haar vrachtwagenscanner mee.
Foto Houwen De douane bracht haar vrachtwagenscanner mee.
De politiezone Polder, de Vlaamse Belastingdienst en de douane hebben gisteren in de Roeselarestraat in Esen een grootschalige controleactie op zwaar vervoer gehouden. De belastingdienst haalde 3.700 euro aan achterstallige verkeerstaksen op. De politie schreef drie boetes uit voor in totaal 3.900 euro. De douane inde 5.000 euro aan accijnzen.

De douane bracht haar grote scanner mee, die vrachtwagens moest controleren op de aanwezigheid van illegalen en verborgen ruimtes. Dat ze die meebrengen, is nochtans niet gebruikelijk. "We hebben er veel ruimte rond de vrachtwagen voor nodig, want er is een perimeter om de röntgenstralen niet te storen. En bovendien hebben we maar drie zulke heel dure scanners", klinkt het bij de douane.


Locatie van de controle was de verlaten site van Agentschap Wegen en Verkeer. Aan de linkerkant werden de personenwagens afgeleid en hield de belastingdienst controles, de vrachtwagens reden rechtdoor naar de scanner waarna de douane en politie verdere controle deed.


"Deze locatie ligt langs de drukke N35, waar tal van trucks vanuit Roeselare passeren om naar het industriegebied van Diksmuide te rijden en vervolgens richting Veurne", zegt korpschef Johan Geeraert. "We hebben in het voorjaar al enkele illegalen uit trucks moeten halen, zoals de zeven die in een bulkwagen vol pvc-poeder zaten in maart, en tien tussen een lading aardappelen eerder. We controleren daarop, maar stellen natuurlijk ook inbreuken op verplichte rij- en rusttijden vast of gesjoemel met de tachograaf of de diesel."


De actie begon om 8 uur en eindigde om 15 uur. (JHM)