Oud-burgemeester Hendrik Laridon (84) overleden na hartproblemen: “Diksmuide verliest een monument”

Burgemeester Lies Laridon samen met haar vader, oud-burgemeester Hendrik Laridon, in 2011.
GUS Burgemeester Lies Laridon samen met haar vader, oud-burgemeester Hendrik Laridon, in 2011.
Hendrik Laridon is zaterdagmorgen overleden na hartproblemen in het AZ Delta in Roeselare. Hij was 27 jaar burgemeester van Diksmuide en 29 jaar provincieraadslid. Zijn dochter Lies trad in zijn politieke voetsporen. “Papa was een man van het volk wiens deur altijd open stond. Daarnaast koesterde hij zijn gezin”, typeert ze haar vader.

“Het ging al een tijdje minder met de gezondheid van papa en zijn hartproblemen zijn hem helaas fataal geworden”, vertelt dochter Lies. Hendrik Laridon was meer dan 50 jaar getrouwd met Cecilia Delputte, vader van drie kinderen en grootvader van twee kleinkinderen. Hij wordt vrijdag om 10.30 uur begraven in de Sint-Niklaaskerk. Politiek is bij de familie Laridon iets wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Hendriks vader Maurice was jaren schepen in Diksmuide. “Mijn vader nam voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezing in oktober 1970. Hij had meteen voldoende stemmen om schepen te worden en in 1973 werd hij burgemeester. Meer dan 27 jaar later maakte hij plaats voor mij en hoewel ik toen de meeste voorkeurstemmen had, belandde onze partij op de oppositiebanken. Na die legislatuur werd ik burgemeester. Vliegen met sterke vleugels is een levenswijsheid die hij me meegaf.”

Man van het volk

Hendrik was iemand die het liefste tussen de inwoners stond. Op menig kaarting liet hij zich opmerken en het verenigingsleven droeg hij een warm hart toe. Zo was hij stichtend lid en kapelmeester van die Freundschafts Blaskapelle, jarenlang spelend lid op bugel en bestuurslid van de koninklijke harmonie Burgerskring, bestuurslid van het Rode Kruis en ridder in de orde van ’t Manneke uit de Mane. Van 1968 tot 2000 zetelde hij in de provincieraad met drie jaar onderbreking. Hij heeft op alle mogelijke lijsten gestaan behalve op die van de Senaat. Nooit zetelde hij in de oppositie. Zijn politieke loopbaan combineerde hij met een eigen zaak. Hij was handelaar in granen, veevoeders, turf en meststoffen. “Papa was een leidersfiguur”, vertelt Lies. “Stiptheid vond hij heel belangrijk. Met een kwinkslag stapte hij door het leven. Hij was geen man van de grote theorieën, maar wel iemand van de praktijk. Talrijke pleinen en wegen heeft hij heraangelegd en hij bouwde het eerste zwembad van Diksmuide. Ik mag dit najaar het nieuwe zwembad openen als burgemeester. Hoewel hij niet zo vaak thuis was, voelden we toch zijn warmte en zorgzaamheid.”

“Monument verloren”

Schepen Marc De Keyrel (CD&V) heeft Hendrik goed gekend. “Ik ben sinds 1988 actief in de lokale politiek. Ik herinner me Hendrik als een aangename en correcte mens, die de vergaderingen steeds stipt begon. Voor jonge politici was hij een vaderfiguur, iemand met een grote kennis en levenswijsheid. Hij had een eerder gesloten karakter, maar was wel voor iedereen aanspreekbaar. Een echte burgervader. Diksmuide verliest een monument. Ik kende hem ook van bij de Burgerskring. Als er problemen waren, was hij de man die zocht naar oplossingen.”

Wie Hendrik Laridon een laatste groet wil brengen, kan dat bij Uitvaart Cornelis op maandag , dinsdagù en woensdag van 15 tot 18.30 uur.

Hendrik Laridon
RV Hendrik Laridon1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Eric DUHAMEL ERIC

    Innige deelneming. R.I.P Hendrik