Nog altijd Water en Vuur, maar dan aan wal

BOOTRESTAURANT OP IJZER VERHUIST NAAR OUDE FABRIEK

Tijl Devriendt en Gudrun Serruys zijn volop bezig met de inrichting van hun restaurant.
Benny Proot Tijl Devriendt en Gudrun Serruys zijn volop bezig met de inrichting van hun restaurant.
Het restaurant Water en Vuur verhuist na veertien jaar van de boot op de IJzer naar de oude veevoederfabriek De Polders in de Grote Dijk. Uitbaters Tijl Devriendt en Gudrun Serruys, die in het pand wonen, hopen dat ze hun restaurant in de loop van 2018 kunnen openen.

Volgend jaar verlaten Tijl en Gudrun het vrachtschip uit 1942 waar ze nu nog hun restaurant Water en Vuur runnen. Ze ruilen die bijzondere plek in voor een ander pand met een opmerkelijke geschiedenis. "We wonen al een paar jaar op een verdieping in het oude fabrieksgebouw van Veevoeders De Polders. Nu we de bouwvergunning binnen hebben, kunnen we pas echt van start gaan", laat Tijl weten. "Op de vierde verdieping zullen we om en bij de vijftig mensen bedienen. Op de vijfde verdieping richten we een receptieruimte in. De troef? Het fantastische uitzicht op de achterliggende polders en de IJzertoren. Een levendig schilderij noem ik het. En het nieuwe restaurant zal wel toegankelijk zijn voor iedereen, in tegenstelling tot onze boot. We hebben ook meer ruimte en licht. Aan het concept veranderen we niets en ook de naam Water en Vuur behouden we. We verhuizen van de IJzerdijk naar de Grote Dijk, maar we liggen opnieuw naast een waterloop. Alleen komen we hier nu aan wal."

Op de vierde verdieping zal plaats zijn voor vijftig gasten.
Benny Proot Op de vierde verdieping zal plaats zijn voor vijftig gasten.

Zakkenlift

De site heeft een rijke geschiedenis. "Voor en na de Eerste Wereldoorlog was brouwerij Van Hille hier actief. De Duitse troepen gebruikten het pand tijdens de Tweede Wereldoorlog als opslagplaats voor hooi en stro voor de paarden die in de oude Broedersschool stonden. Nadien vormde Henri Hoet het gebouw om tot de veevoederfabriek De Polders. De zakkenlift is nog steeds zichtbaar en op de muur staat ook nog de naam van het bedrijf. Voor ons restaurant behouden we de potrellen en het plafond in plankenbeton. In de receptieruimte zullen we de authentieke ramen laten zoals ze zijn."

Het prachtige uitzicht op de polders.
Benny Proot Het prachtige uitzicht op de polders.

Lokaal verhaal

Tijl is van opleiding landschapsarchitect en volgde één jaar volwassenonderwijs aan hotelschool Ter Duinen. "Onze specialiteit? Lokale, biologische producten verwerken tot eerlijke gerechten. In onze moestuin kweken we allerlei kruiden, bessen en groenten, maar ook eetbare bloemen. Van ons fruit laten we sap persen." Voor zijn duurzame aanpak kreeg Tijl recent nog de titel van fairtrade-ambassadeur van het Diksmuidse stadsbestuur en hij is ook een van de chefs van Het Lekkere Westen, een project van Westtoer.


Tot eind augustus is de boot Water en Vuur elke dag open, behalve op donderdag. De laatste zomer op het water. Info: www.waterenvuur.be.

Water en Vuur blijft nog even op de boot op de IJzer.
Google Maps Water en Vuur blijft nog even op de boot op de IJzer.