Nieuwbouwproject vernoemd naar collaborerende oorlogsburgemeester: “Wisten wij veel!”

Niet iedereen akkoord met naam Paul Ketele voor deze residentie
Benny Proot Niet iedereen akkoord met naam Paul Ketele voor deze residentie
In de Wilgendijk in Diksmuide trekt Bright Builders momenteel een appartementsgebouw op dat het de naam Paul Ketele gaf. Volgens sp.a-open is die Paul Ketele een omstreden oorlogsburgemeester die het niet verdient vereeuwigd te worden. Het stadsbestuur zal een brief sturen naar de ontwikkelaars, maar kan hen de naam niet verbieden.

“Dit is een storm in een glas water”, reageert Dirk Geeraerts die samen met Vincent Dewaele van Bright Builders eigenaar is van de site in de Wilgendijk. “Op de locatie waar we de vijf appartementen bouwen was vroeger een kaarsenfabriek gevestigd van Paul Ketele. Het leek ons wel leuk om die naam te gebruiken voor ons project. Wisten wij veel dat dit een omstreden figuur was. We wachten de brief van het stadsbestuur af en steken de koppen nog eens bij elkaar. We kunnen de naam van onze residentie nog altijd aanpassen. De naam staat wel al overal vermeld op onze publiciteit.”

“Vooraleer vaderlandslievende verenigingen en nakomelingen van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aanstoot nemen aan die naam zou het goed zijn dat het stadsbestuur de eigenaars motiveert een andere naam te kiezen”, vindt Kurt Vanlerberghe. De architect van het project is Bert Laridon, die ook N-VA-raadslid is in Diksmuide. “De eigenaar was zich van geen kwaad bewust en ook ik kende de geschiedenis van Ketele niet. Misschien moet het stadsbestuur zelf een namenlijst samenstellen waaruit ontwikkelaars kunnen kiezen.” Dat vond burgemeester Lies Laridon (CD&V) te verregaand. Ze zal in naam van het stadsbestuur een brief sturen naar de eigenaars.

Wie was nu die Paul Ketele? Kurt Vanlerberghe kwam het volgende te weten: “Paul Ketele was voor 1940 katholiek gemeenteraadslid in Diksmuide. Toen de burgemeester en eerste schepen in mei 1940 vluchtten, werd Ketele dienstdoend burgemeester. Ketele heeft een paar keer geld in eigen zak gestoken. Zo had hij rijst voor de Winterhulp verkocht aan mensen die het niet echt nodig hadden. Hij had hout van het stadsbestuur verkocht en schafte zich met stadsgeld een auto aan. Ketele werd ook veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor collaboratie.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.