Miniatuurvliegtuigen en warmeluchtballonnen klaar voor luchtruim boven IJzertoren

De organisatoren met een van de WOI-vliegtuigen.
Foto Proot De organisatoren met een van de WOI-vliegtuigen.
In het teken van de WOI-expo 'Wanneer de dood uit de hemel kwam' in de IJzertoren, zijn er zaterdag demonstraties met WOI-vliegtuigen, warmeluchtballonnen en drones.

Bij de IJzertoren in Diksmuide staan dit weekend de vliegtuigen van de Eerste Wereldoorlog in de kijker. Zaterdag om 14 uur en om 16 uur zijn er demonstraties van miniatuurvliegtuigen uit die periode. Ze komen uit de collectie van Rik Foulon van het luchtvaartmuseum in Ledegem. "We tonen vier vliegtuigen op schaal, namelijk een Belgisch, Frans, Engels en Duits toestel. Het zijn allemaal toestellen die tussen 1914 en 1918 over de Westhoek hebben gevlogen." Bart Herman zorgt zaterdagnamiddag voor de muziek. Daarna geeft Johan Vander Meiren een demonstratie met vier luchtballonnen. "Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden luchtballonnen gebruikt als mobiele uitkijktorens. Sommige vluchtelingen maakten ook primitieve ballonnen met lakens." Wie een ballonvaart wilt meepikken, moet zich vooraf inschrijven. Deelnameprijs is 140 euro per persoon. Of de vaart doorgaat, hangt af van het weer.


Het evenement linkt WOI ook met de oorlogsvoering van vandaag. Drones zullen uitvliegen en live beelden doorsturen. In de IJzertoren zelf loopt een tentoonstelling over de luchtvaart met unieke beelden van de Eerste Wereldoorlog. Tot slot laat het museum zijn licht schijnen op 100 jaar frontbrieven. "We nodigen iedereen zondag tussen 10 en 12 uur en 14 en 16 uur uit in de IJzertoren om een brief te schrijven. Ook op het toegangspad naar de toren toe mogen mensen een boodschap achterlaten. Streetartartiesten, politieke vluchtelingen en jongeren uit een okan-klas zullen alvast tekenen in krijt", zegt Dirk Demeurie. "Zo actualiseren we het gegeven van de frontbrieven." Meer informatie vind je op de website www.aandeijzer.be. (GUS)