Meer parkeerplaatsen nodig in centrum

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DIKSMUIDE

Het stadsbestuur verwijst langparkeerders naar de randparking, maar daar moet dan wel genoeg plaats zijn.
Foto Proot Het stadsbestuur verwijst langparkeerders naar de randparking, maar daar moet dan wel genoeg plaats zijn.
De discussie over een extra centrumparking laaide al op bij de heraanleg van de Grote Markt. Idee Diksmuide zag in de site Boterhalle een kans en N-VA wou ondergronds. Waar kunnen Diksmuidelingen en bezoekers hun wagen kwijt?

"De Grote Markt is te mooi om die vol te pompen met blikken dozen", vindt mobiliteitsschepen Kurt Vanlerberghe (sp.a-open). "Er is voldoende parking. Mocht iedereen het asociale doordraaien van de blauwe kaart stoppen, was er plaats zat. Wie minder goed te been is, vraagt een kaart voor mensen met een beperking aan. Daarmee kun je onbeperkt en overal parkeren. Aan de kant van de Oostendestraat en op de site van het zwembad, dat volgend jaar dicht gaat, zijn er mogelijkheden voor extra parking. Een stad moet de particuliere parkeernoden niet oplossen. Bij elk bouwproject leggen we een minimumaantal parkeerplaatsen op. Een horecazaak aan de Grote Markt kreeg al een vergunning voor 43 privéparkeerplaatsen tussen de Breyne Peellaertstraat en de Oostvesten en diende nog een aanvraag in voor een parkeertoren. Wie weet kan de Diksmuideling binnenkort kiezen tussen gratis kortparkeren of betalend langparkeren op de privéparkeertoren in het centrum. Benieuwd welke keuze ze zullen nemen."


Burgemeester Lies Laridon (CD&V) wil haar inwoners aanmoedigen om voor korte afstanden de fiets of auto te gebruiken. "Parkeren in Diksmuide is overal gratis en dat is een grote troef."


N-VA had liever een ondergrondse parking onder de Grote Markt. "Dat is een historisch gemiste kans", reageert Koen Coupillie. "Shop & Go-zones voor kortparkeerders juichen we toe. Langparkeerders moeten naar de randparking, maar daar moet natuurlijk voldoende capaciteit zijn."


Jan Van Acker (Idee Diksmuide): "Vijfduizend Diksmuidelingen hebben onze petitie voor meer parking aan de Grote Markt ondertekend. De site van de Boterhalle is daarvoor perfect. Een privaat-publieke samenwerking is een optie. De plannen voor meer parkeerplaatsen in de Oostendestraat en op het terrein van het zwembad juichen we toe." (GUS)