Marc Hindryckx, pionier grafische en communicatiedienst, na 38 jaar op pensioen

Marc Hindryckx na 38 jaar op pensioen bij het stadsbestuur van Diksmuide. Stijn Dujardin volgt hem op
GUS Marc Hindryckx na 38 jaar op pensioen bij het stadsbestuur van Diksmuide. Stijn Dujardin volgt hem op
Hij zou enkel de stadsdrukkerij van Diksmuide opstarten in 1980 en daarna een eigen fotozaak opstarten. Vandaag gaat Marc Hindryckx (62) op pensioen na een loopbaan van 38 jaar als ambtenaar in Diksmuide. “Het gaf me veel voldoening om zoveel pionierswerk met de nodige creativiteit te kunnen doen”, reageert Marc. Stijn Dujardin (38) uit Ieper volgt Marc op.

We schrijven september 1980. Marc Hindryckx werd aangeworven als stadsdrukker. “Ik zou die drukkerij enkel opstarten en daarna mijn eigen fotozaak starten in de Generaal Baron Jacquesstraat waar ik woon. Draaide dat even anders uit”, zegt Marc smalend. “Er kwamen telkens drukmachines bij en in 1987 verwelkomden we de eerste computer voor de administratie. Eén pc per gebouw hadden we toen. Grafische realisaties deden we in het begin van mijn loopbaan met kleefletters, een elektronische typmachine en rotringpennen. Zo tekende ik het volledige stratenplan van Diksmuide met een rotringpen op kalkpapier. Vandaag ondenkbaar. De grafische dienst werd later uitgebreid met een informatieluik. Het eerste infomagazine kwam er in 1994. Voordien werd Zoeklicht verspreid met cultureel nieuws. Tien jaar later stelden we Diksmuide Info voor. Sindsdien werkte ik 170 edities af. Ik wilde een magazine met daarin niet alleen stadsnieuws maar ook verhalen en interviews.”

Versterking

“Jaren heb ik de dienst in mijn ééntje gerund. Dat verklaart ook het pionierswerk”, vertelt Marc. “Ik denk maar aan het eerste stadslogo, het eerste infomagazine, de eerste hoorzittingen in de dorpen, de stadsgids en de onthaalavond voor nieuwe inwoners. Nog zo’n mijlpaal in de communicatiegeschiedenis is de stadswebsite. De eerste versie zetten we negentien jaar geleden online. Amper een twintigtal mailadressen waren toen geregistreerd. De laatste jaren wint het belang aan goede communicatie en is de dienst versterkt met meer bekwame mensen. We focussen meer op sociale media en zetten vorig jaar zelfs een eigen stadsfilm online. Mijn droom om ooit een eigen fotospeciaalzaak te openen heb ik niet kunnen realiseren maar mijn passie voor fotografie heb ik wel kunnen gebruiken in mijn stadswerk. Nu ik op pensioen ben, komt er tijd vrij om me toe te leggen op modelfotografie in een studio.”

Vandaag maandag nam Marc afscheid van zijn collega’s. Stijn Dujardin uit Ieper neemt zijn taken over. “Mijn vader was ook drukker dus ik ben opgegroeid tussen de kleefletters waarover Marc sprak”, lacht Stijn. “Ik ben trouwens even oud als de hele loopbaan van mijn voorganger. Symbolischer kan niet. Ik ben communicatiedeskundige en coördineer ook de bewonersplatformen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.