Loslopende honden bijten jack russell halfdood

EIGENAAR VAN MECHELSE HERDERS RISKEERT GAS-BOETE

Mama Natasja, dochter Lisa en hondje Kira voor de aanval en de daaropvolgende operatie.
Repro GUS Mama Natasja, dochter Lisa en hondje Kira voor de aanval en de daaropvolgende operatie.
De twee jaar oude jack russell Kira werd maandag aangevallen door twee loslopende Mechelse herders in de Noordbroekstraat in Woumen. De dierenarts heeft Kira gisteren moeten opereren. "Haar buikspieren en buikwand zijn genaaid. Hopelijk komt alles goed", zucht baasje Natasja Vandevelde (36).

Natasja genoot maandag van haar dagelijkse wandeling in de Noordbroekstraat met haar tweejarige jack russell Kira. "Maar plots kwam er een Mechelse herder uit een haag bij een boerderij gestoven, en het beest beet Kira. Daarna kwam ook de tweede hond van de landbouwer aangerend, en beide honden vielen onze Kira aan. Toen ik probeerde tussenbeide te komen, werd ik zelf gebeten. Met veel moeite kon ik Kira lostrekken en konden we wegrennen. Gelukkig achtervolgden de twee Mechelaars ons niet. Ik bracht Kira meteen naar de dierenarts. Die vreesde voor Kira's leven. Ze bloedde hevig en had inwendige scheuren. Vandaag (gisteren, nvdr) ging ze onder het mes. De dierenarts heeft haar buikspieren en buikwand kunnen naaien. Ze moet nu veel rusten om volledig te herstellen. Hopelijk komt alles goed. Wat mij de grootste zorgen baart, is dat die twee Mechelse herders niet afgesloten zaten", zegt Natasja boos. "Stel je voor dat ons dochtertje Lisa of zoon Tibo mee waren. Maar goed, we zijn allemaal opgelucht dat de operatie goed is verlopen. Kira is een deel van ons gezin. Hopelijk houdt de landbouwer zijn Mechelse herders nu vast."

Pv en GAS-boete

Natasja verwittigde de lokale politie Polder. "Onze agenten hebben inderdaad een proces-verbaal opgemaakt", reageert korpschef Johan Geeraert. "Het is aan de procureur om uit te maken wat er nu gebeurt. De schrikband die de honden normaal dragen, functioneerde blijkbaar niet naar behoren. De honden reageerden instinctief. In een dergelijke situatie kunnen de kosten voor de medische verzorging wel verhaald worden op de eigenaar van de aanvallende dieren."


Burgemeester Lies Laridon (CD&V) van Diksmuide laat weten dat loslopende honden vallen onder de GAS-regeling. "Onze ambtenaar zal bij de hondeneigenaar langsgaan om zijn kant van het verhaal te horen. Op basis daarvan wordt de eventuele boete bepaald."

Niet verantwoord

Hondeninstructeur Redgy Vergracht van 't Kwispelhof in Leke waarschuwt hondeneigenaars. "Mechelse herders zijn, zoals veel andere hondenrassen, bijzonder gehecht aan hun territorium. Het is niet verantwoord om zo'n rassen zonder enige begeleiding los te laten op het erf. Ze moeten vast zitten. Een schrikband is slechts een hulpmiddel. Twee aanvallende honden fokken elkaar nog meer op. Eén prikkel is genoeg om zo'n gedrag te verklaren. Dat geldt niet alleen voor Mechelaars, maar voor alle rassen."