Kerkhof in Keiem sluit op 1 januari, want er komt nieuw ontmoetingsplein: “Familie krijgt twee jaar tijd om herbegraving aan te vragen”

Het kerkhof in Keiem sluit op 1 januari.
GUS Het kerkhof in Keiem sluit op 1 januari.
Het kerkhof in Keiemdorpstraat 83 in Keiem gaat op 1 januari 2020 dicht. De gemeenteraad keurde de sluiting unaniem goed. Dat betekent dat er nu geen mensen meer begraven of uitgestrooid kunnen worden. De nabestaanden van overledenen krijgen twee jaar de tijd om een aanvraag in te dienen zodat de graven verhuisd kunnen worden. Rond de kerk komt een nieuw ontmoetingsplein.

“De bewoners van Keiem vragen al jaren een plein of dorpsontmoetingsplaats bij de kerk”, legt schepen van Begraafplaatsen Martin Obin (CD&V) uit. “Het is de eerste keer dat een kerkhof in Diksmuide verdwijnt. Vanaf 1 januari laten we geen bijzettingen meer toe.” 
Uiteraard zullen de graafmachines niet meteen uitrukken naar het kerkhof begin volgend jaar. 
“We geven de nabestaanden de tijd om een oplossing te vinden”, verzekert de schepen. “Ondertussen maken we een inventaris van het waardevol, funerair erfgoed op dat kerkhof. Daarvoor zullen we een geschikte locatie zoeken.”

Tot 2022

Nu de sluiting van het kerkhof is goedgekeurd, kan de procedure starten. “Aan de ingang van het kerkhof hangt nu al een bord om mensen te informeren over de nakende sluiting. Verder kregen de bewoners een brief en wordt het nieuws gemeld via de website van de stad en het stedelijke infoblad”, overloopt Obin de acties. “De nabestaanden hebben tot 4 januari 2022 de tijd om een schriftelijke aanvraag in te dienen om de stoffelijke overschotten over te brengen naar de nieuwe begraafplaats in de Streuvelstraat. Uiteraard verhuist dan ook het grafmonument mee.” De resten kunnen na ontgraving ook gecremeerd worden of in een urne meegenomen worden, klinkt het. “Doet de nabestaande geen aanvraag om het graf te verhuizen, dan wordt het na 4 januari 2022 eigendom van het stadsbestuur. De stoffelijke overschotten brengen we dan naar de knekelput in de Streuvelstraat”, aldus Obin.

“Nodige respect”

Buurtbewoner Franky Debergh woont al jaren in Keiem en is tevreden met de sluiting van het kerkhof. “Het bewonersplatform vraagt dat al heel lang. Goede afspraken zullen nodig zijn, want een graf verhuizen of opruimen moet met het nodige respect gebeuren.”

Oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) deed op de gemeenteraad een suggestie, die het stadsbestuur zal onderzoeken. “Kan het stadsbestuur de overdracht van het graf en de stoffelijke overschotten niet voor haar rekening nemen? Nu is het de aanvrager die daarvoor moet opdraaien.” Schepen Obin vond het voorstel het onderzoeken waard, maar benadrukte dat het reglement dan wel moet aangepast worden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • willy eeckhout

    Respect voor de doden?