Kama geeft oorlogsbeelden betekenis

KUNSTENAAR HOUDT ATELIER IN ROESELARE VOOR EXPO FLOATING DREAMS

De beelden voor Floating Dreams staan in Kama's atelier in Roeselare.
Joke Couvreur De beelden voor Floating Dreams staan in Kama's atelier in Roeselare.
Kinderen in oorlog. Dat is het thema van de openluchttentoonstelling Floating Dreams die straks te zien is op en rond de IJzertoren in Diksmuide. Dankzij het Roeselaarse Twice Entertainment en de vzw Aan de IJzer zullen 70 witte kinderbeelden de site rond de IJzertoren bevolken. Alle beelden worden betekend door Kamagurka, en krijgen zo letterlijk en figuurlijk een betekenis.

Binnen de herdenking van WOI speelde Diksmuide tot nu toe de tweede viool. De focus lag op Ieper, maar de stad aan de IJzer maakt zich op voor een inhaalbeweging en heeft zelfs internationale ambitie. Dit met de openluchtexpo Floating Dreams waarbij 70 beelden, 35 jongens en evenveel meisjes die staan voor 70 oorlogen die op vandaag woeden, rond de IJzertoren worden geplaatst. Zij symboliseren kinderen in actuele oorlogssituaties. "Bij oorlogen is er één constante: kinderen zijn het grootste slachtoffer. Zij kunnen niet anders dan proberen te overleven. Dromen houden hen recht en dat proberen we te symboliseren in Floating Dreams. Alle beelden dragen een ballon boven het hoofd: hun dromen die de weg wijzen. Maar tegelijkertijd hebben alle kinderen een rugzak op de rug. Die staat voor de trauma's die ze aan oorlog overhouden", licht Peter Verplancke van het Museum aan de IJzer de expo toe.


"De beelden worden opgesteld zodat het lijkt dat ze naar de IJzertoren, die de boodschap 'nooit meer oorlog' draagt, opstappen. Net voor ze die beklimmen, wat gevisualiseerd wordt door silhouetten op de toren, gooien ze hun ballast af als teken van hoop en vrede." 70 BV's zoals Rudi Vranckx, Imke Courtois, Jen Stijn Coninx schreven bovendien een vredesboodschap die de beelden zullen vergezellen.


Op 2, 3 en 4 mei worden de beelden opgesteld in Diksmuide. "Alle beelden wegen zo'n 80 kilo en worden verankerd in beton", weet Peter Huyghe van Twice. "Het huzarenstukje wordt het aanbrengen van de silhouetten op de 90 meter hoge IJzertoren." Maar vandaag is het al alle hens aan dek in de loods van Twice Entertainment. Kunstenaar Kamagurka zette zelfs tijdelijk zijn atelier op in Roeselare want voor de beelden geplaatst worden, passeren ze allemaal zijn stift. "Ik werd aanvankelijk gecontacteerd om een quote te leveren bij een van de beelden. Maar ik dacht direct dat ik als tekenaar de beelden betekenis kon geven. Ik heb heel de maand april hiervoor gereserveerd", vertelt hij. "Ik probeer elk beeld een eigen gezicht, een eigen betekenis te geven die openstaat voor interpretatie. Het is naïef wat we doen, maar nodig." Alle beelden worden verkocht. Zo blijft de droom en boodschap van Floating Dreams, 'nooit meer oorlog', voortbestaan en kunnen twee goede doelen, Child Focus en Moeders voor Vrede, gesteund worden. Meer op www.floatingdreams.be.

Kamagurka aan het werk.
Joke Couvreur Kamagurka aan het werk.