Het is beslist: je mag links afslaan van op de Grote Markt

Een simulatie door Groen van het brede zebrapad dat het wil tussen de Grote Markt en het Hauspieplein. Nu ligt daar een gewoon zebrapad.
Groen Een simulatie door Groen van het brede zebrapad dat het wil tussen de Grote Markt en het Hauspieplein. Nu ligt daar een gewoon zebrapad.
Sinds 1 april mocht je op proef opnieuw links afslaan van op de Grote Markt in Diksmuide. De gemeenteraad zet het licht op groen om dat zo te houden. Groen vraagt een extra breed zebrapad en extra maatregels voor de fietsers.

Na de heraanleg van de Grote Markt besloot het bestuur om automobilisten te verbieden links in te slaan naar Beerst, Keiem of Leke. Je mocht ook niet meer van de Stationsstraat naar het zogenaamde Hauspieplein. Na kritiek besloot het nieuwe beleid beide beslissingen op proef terug te draaien en met succes. “Er is geen sluipverkeer meer in de Oostvesten”, stelt burgemeester Lies Laridon (CD&V) vast. “Daarenboven was er van de gevreesde file op de Grote Markt geen sprake. Daarom mag je blijven links afslaan. De laatste twee parkeerplaatsen aan de kant van de Breyne Peelaertstraat richten we in voor motors omdat automobilisten daar moeilijk kunnen in- en uitrijden door de rij wachtende chauffeurs op de Grote Markt die richting Beerst willen. Ook op het Hauspieplein mag je terug rijden vanuit de Stationsstraat. De tellingen die we voor en na het verbod hebben gedaan leren ons dat er nu vier keer meer auto’s over de Grote Markt rijden maar dat zorgt niet voor grote problemen.”

Breed zebrapad

De oppositie juicht de beslissing toe maar Groen pleit voor het afschaffen van de drie parkeerplaatsen op de Grote Markt aan de kant van de Breyne Peelaertstraat. “Daar zou een breed zebrapad de veiligheid voor fietsers en voetgangers opkrikken. Ook extra fietsenstalling is nodig.” Voor het schrappen van de drie parkeerplaatsen krijgt Groen steun van de oppositie maar niet van de meerderheid. Burgemeester Laridon laat wel weten dat er een extra fietsparking komt in de Van Pouckestraat. Er is daarover een akkoord met het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Er zijn nu voldoende zogenaamde fietsnietjes. Dat zijn metalen buizen waartegen de fiets geplaatst kan worden. Het is dus niet nodig om daarin nog extra te investeren. We kleuren daarom liever twee parkeerplaatsen in voor motorfietsen want dat hebben we nu nog niet.”

Deze situatie blijft van kracht. Je mag vanop dit kruispunt links afslaan richting Beerst, Leke en Keiem.
GUS Deze situatie blijft van kracht. Je mag vanop dit kruispunt links afslaan richting Beerst, Leke en Keiem.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johnny beernaert

    Eindelijk eens een praktische goede beslissing als het goed is mag het ook gezegd worden