Esense natuurfotograaf helpt smokkelaars vangen in Sri Lanka

Natuurfotograaf Rudi Debruyne hielp smokkelaars te klissen in Sri Lanka
RV Natuurfotograaf Rudi Debruyne hielp smokkelaars te klissen in Sri Lanka
Natuurfotograaf Rudi Debruyne uit Esen nabij Diksmuide slaagde er vorig week in Sri Lanka in om een bende te helpen klissen die op illegale manier bedreigde vlinders, kevers en zaden uit het land wilden smokkelen. “We hadden de vijf mannen in de gaten omwille van hun verdacht gedrag. Via mijn gids brachten we de autoriteiten op de hoogte die hen kwam arresteren”, vertelt Rudi.

Rudi was de eerste week van februari zelf op prospectiereis in Sri Lanka. De natuurfotograaf organiseert als reisgids ook zijn eigen reizen en omdat hij Sri Lanka volgend jaar wil opnemen in zijn aanbod via natuurreisorganisatie Starling ging hij op verkenning met een lokale gids daar. “De vijf mannen uit Slovakije logeerden in het regenwoud van Sinharaya in dezelfde lodge als wij. Ze deden zich voor als natuurfotografen,” vertelt Rudi Debruyne. “Maar het viel me meteen op dat maar één van hen een telelens bij had. Bovendien zitten echte natuurfotografen niet de hele dag vogels te kijken op het terras van hun hotel. Deze mannen wel. Pas ’s avonds trokken ze, gewapend met felle lampen, de jungle in. Een van de mannen was ook redelijk praatziek terwijl zijn kompanen allen erg stil waren. Die ene man heeft op een bepaald moment denk ik ook iets te veel gezegd, waardoor we extra gealarmeerd waren.” Zowel Rudi als zijn lokale collega-gids Tiran Abeywardana, allebei ervaren natuurgidsen, besloten de vijf in de gaten te houden.

In cel in Sri Lanka

“Ze hanteerden de werkwijze van wildlife-stropers. We deelden ons vermoeden eerst verschillende keren met elkaar. Toen de heren ons vertelden dat ze de volgende dag zouden vertrekken, heeft Tiran de wildlife-autoriteiten getipt. We wilden het risico niet lopen dat ze hiermee zouden wegkomen.” Terecht, zo bleek. Bij het uitrijden van het Nationaal Park, klisten de autoriteiten het vijftal met koffers vol bedreigde vlinders, kevers, spinnen en zelfs schorpioenen. “Voor de zeldzaamste beestjes betalen internationale verzamelaars tot honderden euro per exemplaar,” gaat Rudi Debruyne verder. “Maar nog vaker eindigen dergelijke illegaal gevangen vlinders en kevers ingekaderd in brocante- en souvenirwinkeltjes in West-Europa. Je vindt ze in elke grotere Belgische stad.” De stropers hadden ook plantenzaden bij, wat uiteraard strikt verboden is. De vijf mannen werden gearresteerd en zijn in Sri Lanka in de cel beland. Daar zaten ze enkele dagen geleden in ieder geval nog. In Sri Lanka staan strenge straffen op de illegale smokkel. Rudi is alvast blij dat hij zijn steentje kon bijdragen. “Dit is de eerste maal in de vijftien jaar dat ik dergelijke reizen onderneem dat ik zoiets meemaak. Maar in ieder geval zal ik ook tijdens mijn volgende reizen extra op mijn hoede zijn. Het is ook voor ons, natuurfotografen, van groot belang dat de natuur niet om zeep wordt geholpen door bijvoorbeeld illegale smokkelaars.”

Een voorbeeld van een illegaal gevangen insect
Billy Herman Een voorbeeld van een illegaal gevangen insect

Opletten met wat je koopt

Billy Herman, bioloog en zaakvoeder van Starling, vraagt ook aandacht van de consument. “Hoe mooi zo’n ingekaderde vlinder, kever of vleermuis ook is, de kans is groot dat dit kleinood illegaal weggehaald werd uit zijn natuurlijke habitat. “Denk dus goed na voor je een ‘schattig natuursouvenir’ koopt, zowel in het buitenland als in België. Want misschien steun met je aankoop de illegale handel in beschermde soorten. Koop zoiets alleen bij gespecialiseerde winkels of webshops die kunnen bewijzen dat de handelaars door CITES vergund zijn of van ethische, vergunde kwekerijen komen,” besluit Billy Herman.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.