Diksmuide investeert in een nieuw sociaal huis met dienstencentrum en appartementen

Woonmaatschappij IJzer en Zee en het Diksmuids stadsbestuur investeren samen in een gloednieuw sociaal gebouw op de site van Yserheem. De nieuwbouw zal één bouwlaag hoger zijn dan het woonzorgcentrum.
GUS Woonmaatschappij IJzer en Zee en het Diksmuids stadsbestuur investeren samen in een gloednieuw sociaal gebouw op de site van Yserheem. De nieuwbouw zal één bouwlaag hoger zijn dan het woonzorgcentrum.
Als de procedure vlot verloopt dan moet het nieuwe sociaal huis op de site bij het woonzorgcentrum Yserheem in Diksmuide tegen 2024 klaar zijn. Het gebouw zal vier bouwlagen hoog zijn. “We streven naar een laagdrempelig gebouw waar iedereen terecht kan met zijn vragen over gezondheid en welzijn”, zegt schepen van Sociale Zaken Jan Van Acker (Idee Diksmuide).

Het stadsbestuur werkt voor het project samen met de Woonmaatschappij IJzer en Zee. “We trekken een nieuw gebouw op van vijf bouwlagen, waarvan één ondergronds voor een 90-tal parkeerplaatsen”, duidt Daniël Maes van IJzer en Zee. “Op het gelijkvloers en de eerste verdieping komt het lokaal dienstencentrum en de Klapstoel, een sociale ontmoetingsplaats”, pikt schepen Van Acker in. “Er is ruimte voor nieuwe diensten. Ik denk aan gezinsbegeleiding of aan paramedici, zoals een diëtist. De Sleutel, een organisatie die mensen met verslaving begeleidt, kan er een zitdag houden. Ook de sociale kruidenier zal verhuizen van de Heernisse naar de niewbouw. We willen alles rond gezondheid, thuiszorg en premies bundelen op één plek. Het huidige dienstencentrum zullen we na de verhuis integreren in de cultuursite.” Tot slot komen er verspreid over twee bouwlagen een twintigtal appartementen, waarvan een aantal voor personen met een beperking van Duin en Polder en De Lovie.

Open tegen 2024

De wedstrijd voor de ontwerpers is opengesteld. Tot 12 juli hebben die tijd om referenties van soortgelijke projecten van de voorbije vijf jaar voor te leggen. Diksmuide en IJzer en Zee zullen vijf ontwerpers kiezen. Die moeten dan voor 10 januari volgend jaar een schetsontwerp maken. Als de procedure normaal verloopt, dan moet het project tegen 2024 klaar zijn. Het gaat om een investering van 6,3 miljoen euro. De nieuwbouw is één bouwlaag hoger dan het woonzorgcentrum Yserheem, dat ook op de site is gevestigd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.