Burgemeester Lies Laridon blijft op post

Lies Laridon op de Grote Markt.
Foto Benny Proot Lies Laridon op de Grote Markt.
Gisterenavond is het dan toch tot een akkoord gekomen tussen CD&V en Idee Diksmuide. Sp.a-open zat urenlang aan de onderhandelingstafel maar haalde het niet. N-VA, Vlaams Belang en Groen vormen samen met de socialisten de oppositie

De CD&V van burgemeester Lies Laridon blijft de grootste partij met 24,4 procent, maar wordt op de hielen gezeten door oppositiepartij N-VA met 23,1 procent. De grote winnaar is Idee Diksmuide dat 5,7 procent stijgt tot 22,8 procent. Sp.a-open verliest 3,8 procent. Vlaams Belang komt na jaren afwezigheid weer in de gemeenteraad en ook Groen veroverde als nieuwkomer één zetel. Voorts heeft CD&V zeven zetels, N-VA en Idee Diksmuide elk zes, sp.a-open vier. Het is geen geheim dat burgemeester Laridon liever niet met N-VA onderhandelde. Met ruim 1.700 voorkeurstemmen is zij de koploper. N-VA kopman Luc Coupillie en Idee Diksmuide lijsttrekker Marc Deprez behaalden er elk ruim 1.400. De socialisten verlieten na uren de onderhandelingstafel omdat er geen akkoord was over de mandaten. Die overeenkomst bereikten CD&V en Idee Diksmuide wel even voor middernacht. Laridon blijft burgemeester. Voor CD&V zetelen Marc De Keyrel en Martin Obin. Gaby Verstraete zal na drie jaar zijn schepenambt doorgeven aan Bart Laleman. Voor Idee Diksmuide wordt Marc Deprez schepen, Jan Van Acker OCMW-voorzitter en Katleen Winne gemeenteraadsvoorzitter.


Dat vooral de socialisten stemmen zouden verliezen, was te verwachten. De voorbije legislatuur kwam er veel kritiek op de mobiliteit en de resem openbare werken, twee bevoegdheden van sp.a-schepenen. "We hadden verlies verwacht", laat Kurt Vanlerberghe, lijsttrekker van sp.a-open weten. "We hebben al zeker een zetel verloren aan Groen. Nu de onderhandelingen zijn afgesprongen omdat er onenigheid was over de mandaten vrees ik dat we zes jaar oppositie voor de boeg hebben."


Een terechte vrees bleek later die avond. CD&V en Idee Diksmuide hebben een meerderheid van dertien zetels. De oppositie heeft twaalf zetels. Net zoals de voorbije zes jaar is er dus maar één zetel verschil.. (GUS)