Brandweerman niet schuldig aan dood vrouw 4 maanden na dronken ongeval

Het ongeval gebeurde op het zebrapad in het centrum van Diksmuide.
Google Maps Het ongeval gebeurde op het zebrapad in het centrum van Diksmuide.
Een 59-jarige brandweerman uit Diksmuide is door de politierechter in Veurne vrijgesproken voor de onopzettelijke doding van een 89-jarige vrouw. P.D. had de bejaarde vrouw aangereden op het zebrapad in het centrum van Diksmuide, met 2,19 promille in zijn bloed. De vrouw overleed meer dan 4 maanden later in het ziekenhuis. “Maar haar dood staat niet in oorzakelijk verband met het ongeval”, motiveerde de politierechter. P.D. werd wel gestraft voor dronkenschap.

Met de uitspraak komt er een einde aan een procedure die ruim 2.5 jaar geduurd heeft. Het ongeval dateert al van 29 november 2015 en P.D. kwam een eerste keer voor de rechter na de zomer van 2016. Het ongeval gebeurde op het zebrapad in de De Breyne Peellaertstraat op het einde van de Oostendestraat. Tijdens die eerste zitting voelde P.D. de grond onder zijn voeten wegzakken want pas toen hoorde hij voor het eerst dat Irene H., die hij had aangereden, overleden was in het ziekenhuis. Dat gebeurde op 27 april 2016, nadat H. overleed ten gevolgde van hartproblemen en een longontsteking. Daarvoor was de vrouw niet in levensgevaar geweest, al moest ze wel een deel van haar voet laten amputeren. De zoon van Irene en hun advocaat stelden een eigen deskundige aan die finaal oordeelde dat de vrouw wél stierf door een verzwakte gezondheid, het gevolg van dat ongeval. De deskundige van het parket stak dat tegen. Gedurende de afgelopen 2 jaren werd het medische verslag volledig onder de loep genomen en brachten de deskundigen elk hun stelling naar voren. “Wij onderschrijven het oordeel van de deskundige die aangesteld werd door het parket en zijn werk volledig en naar behoren deed”, oordeelde de politierechter. “Daaruit blijkt dat het overlijden van mevrouw H. medisch gezien niet in oorzakelijk verband staat met het ongeval. De vrouw overleed dus niet aan de gevolgen van het ongeval.” Advocaat Thomas Bailleul had de rechter gevraagd om met de redelijke termijn rekening te houden, omdat het ongeval al meer dan 3 jaar geleden was. Maar de rechter ging niet in op het verzoek tot de eenvoudige schuldigverklaring. P.D. werd dus wél veroordeeld omdat hij met 2,19 promille en in staat van dronkenschap rond gereden had. Hij kreeg daarvoor 4.800 euro boete, de helft met uitstel en 130 dagen rijverbod, 30 met uitstel. Hij moet ook een verkeerscursus volgen. En vooraleer hij zijn rijbewijs terugkrijgt moet de brandweerman, die gesteund wordt in zijn korps, slagen in een psychologisch onderzoek waaruit moet blijken dat zijn alcoholverslaving verleden tijd is.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.