Alcohol drinken op de openbare weg? Dan riskeer je GAS-boete van 350 euro

In het stadspark in Diksmuide is er, vooral in de zomer, overlast door rondhangende jongeren
Benny Proot In het stadspark in Diksmuide is er, vooral in de zomer, overlast door rondhangende jongeren
Het zouden wel eens dure pintjes kunnen worden in Diksmuide. Drink je iets alcoholisch op de openbare weg en word je betrapt, dan riskeer je een GAS-boete tot 350 euro. “Vroeger konden we die amokmakers even opsluiten, maar voor hen is dat niet echt een straf. Een GAS-boete zal effectiever zijn", zegt  adjunct-korpschef Wim Merlevede.

De gemeenteraad keurde de nieuwe GAS-boete unaniem goed. “Vorige zomer waren er in ons stadspark problemen met mensen die bij de vijver de hele dag alcohol zaten te drinken en de voorbijgangers stoorden”, schetst burgemeester Lies Laridon (CD&V). “De politie kan bij wet alleen optreden bij openbare dronkenschap of het verstoren van de openbare orde. Daarom hebben we ons reglement met de gemeentelijke administratieve sancties aangepast. Het is voortaan verboden om alcoholhoudende drank te drinken op de openbare weg en het openbare domein. De terrassen vormen daarop uiteraard een uitzondering. Wie toch alcohol wil uitschenken op bijvoorbeeld feesten of evenementen, kan dat vooraf aanvragen. En ook als we met het stadsbestuur een activiteit organiseren, mag daar natuurlijk al eens een pintje gedronken worden.”

Stok achter de deur

En wie op een mooie zomerdag even stopt om te picknicken langs de weg en wil toosten met een pintje of een glas wijn? Riskeert die dan ook een GAS-boete, die kan oplopen tot maximaal 350 euro? “We zullen geen heksenjacht organiseren in onze stad. Het is enkel een stok achter de deur als het uit de hand loopt”, belooft de burgemeester. “We zullen het reglement met gezond verstand gebruiken. Bovendien liggen de GAS-boetes meestal wel lager dan 350 euro.”

Ook Houthulst, Koekelare en Kortemark?

Bij de lokale politie juichen ze de uitbreiding van het GAS-reglement toe. “De jongste jaren krijgen we in de zomer wekelijks klachten over rondhangende jongeren die overlast veroorzaken in de stationsbuurt en bij het park”, bevestigt adjunct-korpschef Wim Merlevede. “Diksmuide heeft nu zijn GAS-reglement uitgebreid: hopelijk volgen ook Houthulst, Koekelare en Kortemark, de drie andere gemeenten uit de zone Polder. Het is de GAS-ambtenaar die voortaan kan optreden tegen mensen die door alcohol overlast veroorzaken, maar uiteraard verleent de politie bijstand. Vroeger konden we die amokmakers even opsluiten, maar voor zo’n mensen is dat niet echt een straf. Een GAS-boete zal effectiever zijn. We halen het probleem zo uit de straffeloosheid. Voor het parket genieten die interventies de laagste prioriteit. Maar het kan niet dat inwoners of toeristen op een mooie zomerdag het stadspark links zouden laten liggen, uit schrik voor mensen met alcohol in het bloed die wat onrust stoken", stelt Merlevede. “En geen nood, wie tijdens een fietstochtje even in de graskant wil pauzeren en van een pintje genieten, zullen we niet verbaliseren. Tenzij die natuurlijk overlast veroorzaakt.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean Van den Noortgaete

    de stad vindt in de wet op de gasboetes geen wettelijke basis om iemand te verbieden een blikje bier op het openbaar domein te drinken zo hij de openbare orde niet verstoort en geen openbare dronkenschap pleegt. Alcohol openbaar drinken kan geen misdrijf uitmaken strafbaar met een administratieve sanctie. Dit is pure regelneverij, machtsafwending, ja machtsoverschrijding. En weer eens financiële oplichterij van de overheid.