Al veel hinder, en er zijn nóg werken op komst

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DIKSMUIDE

De dorpskernvernieuwing in Keiem veroorzaakt nogal wat hinder. Hoe probeer je dat zoveel mogelijk te vermijden?
Foto Benny Proot De dorpskernvernieuwing in Keiem veroorzaakt nogal wat hinder. Hoe probeer je dat zoveel mogelijk te vermijden?
Deze legislatuur stond er een recordaantal openbare werken op het programma. Volgens huidig schepen van Openbare Werken Bieke Moerman (sp.a-open) staan er ook de komende zes jaar nog een pak wegenwerken op de planning. Hoe moet het stadsbestuur ervoor zorgen dat de hinder tijdens die werken zo beperkt mogelijk blijft?

Een greep uit de openbare werken sinds 2012: de heraanleg van het Esenplein, de Bortierlaan, de Grote Markt en de Generaal Baron Jacquesstraat, de dorpskernvernieuwing in Keiem en de heraanleg van voetpaden en parkeerstroken in Woumen. "We hebben een groot grondgebied en zowel het centrum als de veertien dorpen verdienen aandacht", vindt huidig schepen Bieke Moerman (sp.a-open). "Ook na de verkiezingen investeren we in het openbaar domein. Zo staan de heraanleg van de Stovestraat en de Wilgendijk op het programma en de herinrichting van de doortocht van Pervijze. We trekken ook een kwart miljoen euro per jaar uit voor de vernieuwing van voetpaden en parkeerstroken. Door daar nu al over na te denken, kunnen we sneller starten en de werken beter spreiden. De hinder voor de handel en wandel moet zo klein mogelijk zijn. Inspraak van de belanghebbenden vinden we bij openbare werken heel belangrijk."


Marc Deprez (Idee Diksmuide) is kritisch: "De kwaliteit van de werken doet ons huiveren. Denken we maar aan de asbestbuizen voor watertoevoer in Keiem en de schade op de pas aangelegde Grote Markt en in de Generaal Baron Jacquesstraat. Door al die werken zullen we inde volgende bewindsperiode moeten zaaien naar de zak. We zitten ook nog met de afbetaling van twaalf miljoen euro voor het nieuwe zwembad en de tweede sporthal."


Bert Laridon (N-VA): "Door geen of slechte afspraken met de nutsmaatschappijen en een te grote concentratie van de werken in de tweede helft van de legislatuur liep het allesbehalve vlot. We moeten zorgen voor een grondige inventaris, zodat de werken beter gepland kunnen worden. Goed afspraken met alle partijen zijn nodig. Door beter te spreiden, voorkom je de verkeerschaos zoals we die de laatste zes jaar vaak hebben gekend. Vroeg communiceren is cruciaal, vooral voor de middenstand." (GUS)