3 jaar en 2 maanden cel voor dubbele brandstichting in eigen woonst, zelfs terwijl vrouw en kinderen liggen te slapen

De brand in Ten Bercle in Pervijze.
Bart Boterman De brand in Ten Bercle in Pervijze.
De 31-jarige Manolito H. uit Pervijze is tot 3 jaar en 2 maanden cel veroordeeld, omdat hij tot twee keer toe brandstichtte in zijn eigen sociale woning in de straat Ten Bercle. Bij de eerste brand, in augustus 2017, lagen zijn toenmalige echtgenote en drie kinderen boven te slapen.

Manolito H. lag naar eigen zeggen voor televisie te slapen toen het vuur aan het gordijn ontstond. De deskundige stelde vast dat iemand het gordijn met een aansteker in brand had gestoken. Manolito H. werd uiteindelijk buiten vervolging gesteld, want wie zou zijn eigen huis in brand steken terwijl zijn vrouw en kinderen liggen te slapen? Maar bijna exact een jaar later ontstond opnieuw brand ontstond in hetzelfde huis. Zijn vrouw was intussen zijn ex geworden en de beklaagde woonde toen alleen. De keuken was volledig uitgebrand en het huis onbewoonbaar. Toen vertelde Manolito H. tegen de politie dat hij de frietketel domweg vergeten was, maar de deskundige stelde vast dat het incident in scène was gezet. De brand bleek ontstaan door de kookplaat aan te steken terwijl de friteuse erop stond. 

Blijven ontkennen

Manolito H. zat sindsdien in voorhechtenis. Steeds bleef hij zijn betrokkenheid ontkennen, tot op het proces. Zijn advocaat pleitte dat zijn cliënt tot inzicht was gekomen en zijn schuld toegaf, maar zelf kreeg Manolito H. dat niet over de lippen bij de rechter. Het vonnis, 38 maanden cel, volgde woensdagmorgen. 

“De rechtbank tilt enorm zwaar aan dergelijke feiten. Het gezin was aanwezig in het huis wanneer brand werd gesticht. Dit had veel erger kunnen aflopen, net zoals de tweede brand waarbij overslag naar de buurwoning mogelijk was. Bovendien ging het om goederen die verworven zijn door onze maatschappij (de sociale woning, red.). De rechtbank hoopt dat u tot besef komt in de gevangenis en u er aan de terugkeer naar de maatschappij kan werken", aldus de motivering van het vonnis. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.