200 leerlingen geven startschot klimaatbende

De leerlingen van de klimaatbende.
Foto Steen De leerlingen van de klimaatbende.
Meer dan 200 leerlingen van het vijfde leerjaar van alle Diksmuidse basisscholen gaven het startschot van de klimaatbende.

Ze maken zich sterk om op het einde van dit schooljaar de CO²-uitstoot op hun school met vijf procent te doen dalen. Daarvoor ondertekende het jeugdige gezelschap een klimaatcharter. "Vorig schooljaar volgden de leerkrachten het opleidingstraject en nu is het de beurt aan de kinderen zelf", duidt Diksmuids duurzaamheidsambtenaar Patricia Taveirne.

Kraantjeswater

"Spelenderwijs toonden we op de startdag aan hoe het beter kan. Een appel kopen bij de lokale boer of kraantjeswater drinken waren maar twee concrete voorbeelden. De leerlingen hebben twee grote opdrachten. Ze moeten een logo voor de klimaatbende creëren en de CO²-uitstoot op school verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door het licht tijdig te doven, een veggiedag te organiseren of te werken rond mobiliteit. De klimaatbende heeft al een eigen lied dat ze op de startdag uit volle borst zongen. We kozen voor 'Wij doen mee' van Radio Oorwoud over het feit dat het tijd is voor actie. Genoeg gepraat, we moeten nu iets doen. We hopen dat de deelnemende kinderen met hun enthousiasme ook hun schoolgenoten warm maken voor een milieuvriendelijke aanpak. En uiteraard zullen ze het ook doorgeven aan hun gezin. Diksmuide is de eerste stad in West-Vlaanderen die al zo ver staat met haar klimaatbende."


(GUS)