Wielemie zwaar verbrand in keuken

MARIEKE VERVOORT KRIJGT POT KOKENDE PASTA OVER ZICH

Marieke Vervoort herstelt van haar brandwonden in Neder-Over-Heembeek.
Foto kos Marieke Vervoort herstelt van haar brandwonden in Neder-Over-Heembeek.
Rolstoelatlete Marieke Vervoort is afgelopen weekend zwaar verbrand geraakt bij een ongeval in haar keuken. Ze kreeg een pot kokende pasta over zich heen en liep van aan haar borstkas tot aan haar enkels tweede- en derdegraads brandwonden op.

Het spijtige ongeval in de keuken gebeurde zaterdagavond. "Ik kon de slaap niet vatten en besloot wat pasta af te koken voor de training van zondag", vertelt Wielemie. "Wat er toen is misgelopen, kan ik me niet herinneren, want ik heb het bewustzijn verloren. Toen ik weer bij mijn zinnen kwam, zag ik overal pasta op mijn lichaam liggen. Ik geraakte in paniek en begon meteen ernstige pijn te krijgen."

Douche

Marieke belde het Wit-Gele Kruis op. "Daar hoorden ze meteen dat het niet goed met me ging, waarop ze een ambulance gebeld hebben", zegt ze. "Ze gaven me ook de raad om me onmiddellijk onder een koude douche te steken, wat ik ook gedaan heb." Maar Marieke zag in de douche pas echt hoe erg ze verbrand was. "Ik zag overal stukken vel van mijn lichaam komen. Het was precies of ik in een horrorfilm was terechtgekomen."


Marieke werd met de ziekenwagen overgebracht naar het AZ Diest. "Maar daar kreeg ik al snel te horen dat ze me met die ernstige brandwonden niet konden verder helpen. Daarop hebben ze me, in het gezelschap van mijn mama, overgebracht naar het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Dat neemt niet weg dat ik verschrikkelijk veel pijn heb, en dan voel ik nog niet eens de brandwonden op mijn benen! Al mijn respect gaat uit naar mensen met brandwonden! Zoiets wil je niet meemaken."


Momenteel herstelt Wielemie dus nog in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek. Deelname aan de Memorial Van Damme komend weekend lijkt er niet in te zitten, al wil ze dat nog niet uitsluiten. "Misschien dat ik met mijn verbanden aan toch kan deelnemen?" Die vechtlust is typisch voor Marieke. In april dit jaar vertelde ze in onze krant nog fier dat ze haar comeback maakte. Een opmerkelijke terugkeer na haar zware val op het WK in Lyon vorige zomer. Artsen zeiden na een zware schouderoperatie dat ze waarschijnlijk nooit meer normaal zou functioneren, maar Wielemie vocht terug. En met succes. Nu was ze scherp voor de Memorial Van Damme. Maar het noodlot sloeg dus zaterdagavond opnieuw toe.

Hulphond

Hoe lang Marieke in het brandwondencentrum zal moeten verblijven, weet ze nog niet. "Ik wil nochtans heel graag op de Memorial aantreden. Dat wilde ik vorig jaar al, maar door mijn val, was dat toen niet mogelijk. Nu was ik er klaar voor. Mentaal is dit ongeval opnieuw een zware slag. Maar ik wil niet opgeven. Met steun van familie en vrienden moet ik weer bovenop geraken. Alleen mis ik mijn hulphond heel erg. Gelukkig mocht hij toch even op bezoek komen."