Vzw Arktos vestigt zich op citadel

Vormingswerkers Gert Broos en Jasper Vandervorst voor hun gebouw op de citadel.
Foto Tom Van De Weyer Vormingswerkers Gert Broos en Jasper Vandervorst voor hun gebouw op de citadel.

De vzw Arktos neemt zijn intrek in het officiersgebouw op de citadel. Vanaf september ontvangt Arktos er jongeren uit Diest tussen de 12 en 25 jaar die moeilijk aansluiting vinden bij school en werk. "We willen hen betrekken bij constructieve vrijetijdsbesteding", zegt vormingswerker Gert Broos. Het project zal WADIeST?! heten. De stad investeert 18.000 euro in de opstart.


De organisatie was al actief in heel Vlaanderen en haalde goede resultaten in Aarschot. Ze komt naar Diest op vraag van jeugdzorgwerkers. De jongste tijd zijn er problemen in de stad met vandalisme en jongeren die spijbelen en probleemgedrag vertonen. "Momenteel houden we een enquête onder de Diestse jeugd, om onze doelgroep af te bakenen en te weten wat er bij hen leeft. In september kunnen dan we met de stad bekijken welke de noden zijn. Deze zomer gaan we de straat op, naar plaatsen waar veel jongeren rondhangen, zoals de Warande en de Sint-Jansruïne."


"We geven jongeren positieve impulsen en houden hen weg van risicogedrag. Leerlingen die spijbelen kunnen naar ons gestuurd worden. We gaan eventueel zelf naar een probleemklas." De scholen van Adite en KSD zijn ingelicht over de diensten van Arktos. "We hebben al een overeenkomst met het KTA1. Op 4 en 5 september nemen we de derde graad mee naar Sint-Joris-Weert voor tweedaagse activiteiten." "We richten ons niet enkel op schoolgaande jeugd. Sinds 2015 werken we samen met de VDAB van Aarschot en Diest om jongeren zonder diploma te begeleiden in hun sollicitatieproces. Drie vierde van hen vindt uiteindelijk werk of een opleiding", zegt Broos. De enquête van WADIeST?! kan je invullen via http://bit.ly/2s8Mp06. Info op www.arktos.be. (VDWT)