Voorrang voor zorgverleners in de supermarkt en bij de apotheek en voorbehouden parkeerplaatsen

Voorrangskaart voor zorgpersoneel.
Repro Bollen Voorrangskaart voor zorgpersoneel.
Zorgverleners krijgen in verschillende steden in het Hageland een voorrangskaart. Op die manier mogen ze voorsteken in supermarkten en bij de apotheker. 

Zowel Aarschot, Diest als Scherpenheuvel-Zichem stellen de kaarten beschikbaar voor het personeel van de verschillende zorgverlenende diensten waaronder de woonzorgcentra, het AZ Diest, het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Annendael, het Wit-Gele Kruis en de zorgverstrekkers van Home Martine Van Camp in Diest, maar ook voor thuisverplegers en huisdokters. Bedoeling is het hen gemakkelijker te maken bij het boodschappen doen en hen ook voorrang te geven bij de apotheker. “We moeten de zorgkundigen momenteel ondersteunen waar we kunnen, hopelijk helpt dit al een beetje. Het zorgpersoneel en de hulpverleners zijn onmisbaar, zeker nu we volop de strijd moeten aangaan met het coronavirus. Ze kloppen in deze coronacrisis vaak nog meer uren dan anders”, leggen Diestse burgemeester Christophe De Graef en zijn Aarschotse collega Gwendolyn Rutten het initiatief, dat ook al in Leuven bestaat, uit.

In Scherpenheuvel-Zichem krijgt het zorgpersoneel een soortgelijke kaart. Naast voorrang in de supermarkten, voedingswinkels en apothekers krijgen ze ook gereserveerde parkeerplaatsen. “Op die manier kunnen ze huisbezoeken vlotter afleggen. Zorgverleners leveren enorme inspanningen om het coronavirus af te remmen. Voor of na hun werk moeten ze snel hun boodschappen kunnen doen. Daarom geeft de stad hun een bewijs waarmee ze voorrang krijgen”, zegt burgemeester Manu Claes.

In Aarschot komen er trouwens ook affiches die de winkels kunnen ophangen. “We bezorgen affiches aan alle grootwarenhuizen, andere voedingswinkels en apotheken in Aarschot en de deelgemeenten. We doen een beroep op hun medewerking om het voorrangssysteem toe te passen. We hopen dat we hiervoor ook kunnen rekenen op de burgerzin en solidariteit van onze Aarschottenaren”, besluit schepen van Economie Bert Van der Auwera.

De voorrangskaarten zijn in Diest sinds woensdagnamiddag 25 maart verkrijgbaar op het onthaal van het stadhuis. De verantwoordelijken van de organisaties die hier recht op hebben, worden persoonlijk gecontacteerd en kunnen de kaartjes voor hun personeelsleden afhalen tijdens de openingsuren. In Scherpenheuvel-Zichem worden ze vanaf 24 maart uitgedeeld aan huisartsen en apothekers. Ook hier krijgen de andere zorgverleners het pasje van hun werkgever of beroepsvereniging. In Aarschot worden de pasjes dan weer verdeeld via de werkgevers van het zorgpersoneel en de hulpverleners.

Meer beelden van Vlaanderen tijdens de coronacrisis vind je hier

Parkeerplaatsen voorbehouden voor zorgverleners met een voorrangspasje.
Scherpenheuvel-Zichem Parkeerplaatsen voorbehouden voor zorgverleners met een voorrangspasje.
De affiche die Aarschot ter beschikking stelt van de betrokken winkels.
Repro Bollen De affiche die Aarschot ter beschikking stelt van de betrokken winkels.