VIDEO: Opgewekte klimaatmars vult straten met 1.500 scholieren

Een indrukwekkende menigte van 1.500 scholieren liep donderdag mee in de klimaatmars door de binnenstad. Het stadsbestuur dankte de jongeren na afloop voor de goede organisatie en de positieve sfeer. Er was geen papiertje te bespeuren in de straten. “Zulke grote opkomst kunnen we ons niet herinneren”, zeggen Diestenaars.

Op de Kaai achter het stadhuis verzamelden bijna 3.000 jongeren. Verschillende vijfde- en zesdejaar hielden er een sit-in, maar liepen niet de volledige tocht mee. Alle graden, leeftijden en scholen waren vertegenwoordigd. Bij het begin in de Michel Theysstraat rekte de stoet zich uit tot een halve kilometer lang.

De mars vertrok bij de Kaai. De jonge manifestanten scandeerden leuzen en zongen liedjes.
Tom Van de Weyer De mars vertrok bij de Kaai. De jonge manifestanten scandeerden leuzen en zongen liedjes.
Ook enkele volwassenen stapten mee.
Bollen Ook enkele volwassenen stapten mee.

De mars werd ondersteund door de jeugddienst en de stad en kreeg begeleiding van de politie. Het initiatief kwam geheel van de leerlingen van KSD en De Prins. Een werkgroep van zestien leerlingen hield de regie in handen. Onder hen een lookalike van Anuna De Wever. “Ik ben met mijn moeder mee gaan betogen in Brussel, en was één van enige van onze school. Daar had ik gerust een middagje nazitten voor over”, zegt Amber De Vadder (13) uit Diest.

Amber De Vadder (13) hielp de mars mee in goede banen leiden.
Tom Van de Weyer Amber De Vadder (13) hielp de mars mee in goede banen leiden.
Sommigen voegden de daad bij het woord en hadden grijpers bij om afval te ruimen dat ze onderweg tegenkwamen.
Tom Van de Weyer Sommigen voegden de daad bij het woord en hadden grijpers bij om afval te ruimen dat ze onderweg tegenkwamen.

Leerlingen van freinetschool De Pit maakte van de mars gebruik om wat klein zwerfvuil uit de kant te rapen. Niet alleen KSD en De Prins liepen mee. Een kleine delegatie van zeven uit Beringen gaf ook present. “Wij zijn een klas van het VIBO Sint-Barbara. We hadden graag de marsen in Brussel bezocht, maar dat is ons te ver. Toen we hoorden dat in Diest ook een mars doorgaat, hebben we van onze directeur een dagje vrij gekregen.”

Een klas van VIBO Sint-Barbara uit Beringen kwam meedoen in Diest en had serieus werk gemaakt van hun plakkaten.
Tom Van de Weyer Een klas van VIBO Sint-Barbara uit Beringen kwam meedoen in Diest en had serieus werk gemaakt van hun plakkaten.

“Er hadden gerust wat meer Diestenaars mogen meelopen. In ieder geval is dit de grootste manifestatie sinds de wandeling voor Annick Van Uytsel”, zeggen bewoners. De stoet werd in het voorbijgaan toegejuicht door de leerlingen die op school gebleven waren. “Bijna alle leerlingen waren bereid om mee te stappen, maar zo veel volk konden we echt niet de straat op sturen”, zegt een leerkracht. “Wie in de klas blijft krijgt taken en een groepsdiscussie over het klimaat.”

De mars liep langs het voetbalstadion en de Warande.
Tom Van de Weyer De mars liep langs het voetbalstadion en de Warande.

De mars verliep goedgeluimd en zonder overlast. Na afloop gaf de groep van zestien bij de Kaai een brief af aan burgemeester Christophe De Graef (Open Diest) en schepen van Milieu Rick Brans (Open Diest). Er stonden voorstellen in hoe Diest kan bijdragen tot een beter klimaat. Het gezelschap werden ontvangen op het stadhuis. De Graef lichtte er kort enkele actiepunten toe die het bestuur zal aanpakken. “Sinds kort hebben we twee fietsstraten, maar we gaan er binnenkort nog meer openen”, zegt De Graef. “We ondersteunen meer acties om zwerfvuil in te zamelen en we denken aan zonnepanelen en elektrische wagens.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • freddy jonckers

    Het bewijs dat jongeren zich sterk bewust zijn van de problematiek rond het milieu. Fantastisch dat ze opkomen voor deze en de komende generaties! Als dat geen sterk signaal is voor de overheid! Tenslotte zijn het ook deze jongeren die binnen enkele jaren hun kiezerspubliek zullen zijn en dat best kritisch uit de hoek zal komen!