VIDEO: Leerlingen leren beroep tijdens ‘Doedag’ van VDAB

100 leerlingen van het zesde leerjaar uit onze regio hebben kennisgemaakt met enkele beroepen tijdens de ‘Doedag’ van VDAB en vzw Het Beroepenhuis. In het competentiecentrum van de VDAB werden vijf jobs voorgesteld in een praktische workshop: verzorgende, schoonmaker, buschauffeur, kok en metselaar. De kinderen mochten elk beroep uitoefenen onder leiding van een ervaren instructeur.

“Met de Doedag willen we de kloof tussen het onderwijs en de arbeidswereld verkleinen. Kinderen kunnen hier hun talenten ontdekken en welk beroepssector daarbij past”, zegt coördinator Peter Wellens. “Beroepen worden overigens steeds technischer. Zelfs schoonmakers krijgen tegenwoordig een tablet mee op pad.” 

Hoewel onze jeugd niet vies is van wat digitale toestanden, kon de workshop Metselen toch op heel wat enthousiasme rekenen.

De spannendste proef was evenwel zelf een rondje rijden met een touringcar rond de parking van VDAB. Achter het stuur van zulk voertuig kruipen, had nog niemand gedaan. Toch was niet iedereen onder de indruk. “Leuk om eens te mogen rijden, maar mijn voorkeur gaat toch naar de keuken. Ik wil kok worden”, zegt Andrea Jacobs (13) beslist. 

Op het menu vandaag: panna cotta en chocomousse.
Bollen Op het menu vandaag: panna cotta en chocomousse.
Achter het stuur van de bus. Het is eens wat anders dan rekenen op spelling.
Bollen Achter het stuur van de bus. Het is eens wat anders dan rekenen op spelling.
Een muurtje metselen: het valt best in de smaak bij het jonge geweld.
Bollen Een muurtje metselen: het valt best in de smaak bij het jonge geweld.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.