Vertelplaten brengen Diest aan de Demer in beeld

De leerlingen met meester Dieter, schepen Cluckers en stadsgids Conny, die één van de vertelplaten toont.
Foto Van De Weyer De leerlingen met meester Dieter, schepen Cluckers en stadsgids Conny, die één van de vertelplaten toont.
De geschiedenis van Diest aan de Demer uit de doeken doen? Dat doet de Gidsenbond voortaan met zes vertelplaten.

Het educatief pakket voor basisscholen is gebaseerd op het 'ABC van de Demervallei', dat Regionaal Landschap Noord-Hageland samenstelde met foto's en documentatie. "De rondleiding loopt langs zes locaties die een link hebben met de Demer", vertelt Julien Delauré, voorzitter van Regionaal Landschap. "Op de vertelplaten staat telkens een oude foto van diezelfde locatie in de vorige eeuw. De kinderen leren zo observeren en oog hebben voor wat er veranderd is, maar misschien ontdekken ze ook gelijkenissen. Aan de hand van trefwoorden op de platen kan de gids vertellen hoe het leven aan de Demer ooit geweest is. Bij iedere halte horen ook enkele opdrachten voor de leerlingen. Zo leren ze op een interactieve wijze iets over de rivier."

Spreekwoorden uitbeelden

De stadsgidsen kregen ook een handleiding waarmee ze rondleidingen op maat van scholen en specifieke leeftijdsgroepen kunnen opstellen. De eerste was voor het vijfde leerjaar van KSD Voorzienigheid. De leerlingen van meester Dieter mochten op stap met stadgids Conny. Onderweg konden ze de zuurtegraad van het water meten en moesten ze spreekwoorden uitbeelden. "We wilden de scholen iets teruggeven voor de hinder die zij ondervonden hebben door de grote werkzaamheden aan de Demer", zegt Geert Cluckers, schepen van Onderwijs. "De vertelplaten kunnen voor alle 22 Diestse scholen gebruikt worden, maar de stadsgidsen kunnen er ook hun eigen wandeling voor andere doelgroepen mee uitstippelen." (VDWT)