Verhoogde waakzaamheid aan provinciale domeinen dit weekend

Provinciaal recreatiedomein Halve Maan in Diest.
Bollen Provinciaal recreatiedomein Halve Maan in Diest.
Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant neemt komend weekend extra veiligheidsmaatregelen voor het provinciaal recreatiedomein Halve Maan in Diest. De controles van bezoekers beginnen al op de trein en worden voortgezet door een private veiligheidsfirma, de lokale politie en meer wachters. Dat zegt Ann Schevenels (Open Vld), gedeputeerde voor Provinciedomeinen en Recreatie in Vlaams-Brabant.

Het provinciaal domein Halve Maan in Diest verwacht dit weekend, dat zonnig en warm belooft te worden, een grote toeloop van bezoekers. Het is populair tot ver buiten de eigen provincie Vlaams-Brabant. De voorbije jaren maakten groepjes jongeren meer dan eens amok in en om het domein. “Dat is geen plaats om ruzie te komen maken”, verwijst Schevenels naar de expliciete bedoelingen van sommige groepen in het recente verleden. “Daarom hebben we het aantal provinciale wachters op het domein stelselmatig bijgestuurd en opgedreven.”

Het provinciebestuur wil niets aan het toeval overlaten. “We hebben afspraken gemaakt met de NMBS. De spoorwegmaatschappij zet eigen veiligheidsmensen in op weg naar Diest”, zegt Schevenels. “Een tweede ondersteuning komt van een private veiligheidsfirma. Ook de lokale politie neemt deel aan de beveiliging.”

Op het provinciedomein van Huizingen in Beersel wordt eveneens een privéfirma ingezet om de veiligheid te garanderen. De problemen op het domein in de Vlaamse rand dateren van enkele jaren geleden, maar de provincie wil de waakzaamheid niet doen verslappen. Op verzoek van het provinciebestuur biedt de federale politie bijstand te paard op en rond het domein.

 Op de twee andere provinciale domeinen, in Kessel-Lo (Leuven) en Het Vinne in Zoutleeuw, en op het Blosodomein Hofstade van Sport Vlaanderen in Zemst dringen zich geen extra veiligheidsmaatregelen op.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Deridder

  Het eindeloos herhalen van het begrip "jongeren" in de pers, wetende wie het echt zijn en bijhorende problemen, verklaart allicht de uitslag van 26 mei. Probeer nog meer politiek correct te indoctrineren, het resultaat zal er naar zijn.

 • Kirsten Hershe

  Als bijna vijftiger heb ik dit fenomeen nooit eerder gekend tijdens mijn leven en wij gingen als tieners en twintigers héél vaak naar provinciale domeinen. Oké er werd weleens gevochten maar dat waren lokale jongeren die bij een kliek hoorden. Maar dat was eerder uitzondering dan regel en meisjes werden nooit lastiggevallen. Integendeel want diegene een meisje lastig viel kreeg er zelf goed van langs. Mij niet meer gezien, ik ga wel wandelen in onze prachtige Ardennen. Volop rust en stilte.

 • Lieven Cleymans

  Jongeren komen amok maken! Ja we weten wel wie. Maar alles gaat goed in België

 • Luc Van Hauwermeiren

  Zou de monsterscore van het VB alleen maar te verklaren zijn omdat hun kiezers laag opgeleid zijn?

 • emile lyssens

  waarom geen ingangverbod voor openbare domeinen in navolging van het beroemde stadionverbod.Als ik flik roep op een voetbalwedstrijd naar een politieagent mag ik 9 maand niet in een stadion binnen die snotapen komen telkens om boel te zoeken en die mogen dat elk jaar herhalen zonder veroordeling.Slappe politiekers die daar perk en paal moeten aan stellen.De verkiezingen zijn nog maar juist voorbij en ze weten het weeral niet meer.