Vergeten Diestse glasramen voor grof geld onder de hamer in Keulen

Michel Quetin op de plek in de kerk waar de ramen met de Heiligen Sulpitius en Dionysius zouden gehangen hebben.
Tom Van de Weyer Michel Quetin op de plek in de kerk waar de ramen met de Heiligen Sulpitius en Dionysius zouden gehangen hebben.
Iemand interesse in een authentiek glasraam uit de Sint-Sulpitiuskerk? Goed nieuws, want op 16 november worden er drie verkocht in veilinghuis Lempertz in Keulen. Al moet je wel een flinke duit opzij hebben staan.

Het was kunstliefhebber Michel Quetin die de ramen op het spoor kwam via het internet. “Ik werk zelf voor het Hasseltse bedrijf Lerobal, en kom zo beroepshalve vaak in contact met ateliers die glasramen restaureren”, klinkt het. “Deze drie glasramen dateren uit het tweede kwart van de 16de eeuw — de hoogperiode van de glasraamkunst. Ze moeten in de noordelijke zijkapel van de kerk een plaats gehad hebben. Maar in 1846 heeft de Mechelse restaurateur Jean-François Pluys ze vervangen door replica’s. De originelen zijn tot 1901 in het Historisch Museum in Basel gebleven, en daarna zijn ze via uitwisseling terechtgekomen in een Zwitserse privécollectie.”

De glasramen, die de Heilige Sulpitius en de Heilige Dionysius tonen, worden qua waarde geschat op 160.000 tot 200.000 euro. Het glasraam dat de Heilige Nikolaas toont, is iets goedkoper: 80.000 tot 100.000 euro.

Het raam van de heilige Sint-Sulpitius wordt geveild in Keulen.
www.lempertz.com Het raam van de heilige Sint-Sulpitius wordt geveild in Keulen.

“De aanvangsprijzen zijn erg hoog, temeer omdat de maker onbekend is”, zegt Quetin. “Misschien geraken ze niet verkocht. In dat geval verdwijnen ze na 16 november weer voor lange tijd in een privécollectie. Tot dan heb je een unieke kans om ze in Keulen te bewonderen.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.