Verdachten van verzonnen overval voor onderzoeks-rechter

De onderzoeksrechter in Leuven heeft drie verdachten voorgeleid van een verzonnen overval op de Grote Markt in Diest op 25 januari. De drie zijn inmiddels vrijgelaten onder voorwaarden.


Op 25 januari belde een 21-jarige vrouw uit Lummen rond 2 uur 's nachts naar de politie. Ze zei dat ze net was overvallen door enkele mannen op de Grote Markt in Diest. De vrouw was op weg van haar werk, een café op de Markt, naar het huis van haar werkgever om de envelop met de dagopbrengsten van twee cafés in zijn brievenbus te steken. Zij beweerde dat ze ter hoogte van de kerk in de O. Nihoulstraat plots aan haar elleboog werd vastgegrepen door onbekende mannen. De vrouw zou haar handtas hebben laten vallen en de daders zouden haar portefeuille en de envelop met het geld hebben meegenomen. De daders zouden met een auto zijn weggevlucht.

Ongerijmdheden

Tijdens het onderzoek naar de overval kwam de recherche echter enkele ongerijmdheden in het verhaal van de vrouw op het spoor. Verder onderzoek wees uit dat de vrouw de overval naar alle waarschijnlijkheid zelf in scène had gezet in samenwerking met haar vriend, een 21-jarige uit Hasselt, en een tweede kompaan, een 25-jarige uit De Panne. Op 26 juni werden de twee mannelijke verdachten opgepakt bij een huiszoeking op het adres van de 21-jarige in Hasselt. Beiden werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Zij erkenden tijdens hun verhoor de feiten. De 21-jarige verdachte verbleef een week in voorhechtenis, maar inmiddels zijn beide verdachten vrij onder voorwaarden. De vrouwelijke verdachte, het vermeende slachtoffer van de overval, werd enkele dagen later gearresteerd op de luchthaven toen ze terugkeerde van een reis. Ook zij werd voorgeleid en gaf toe dat de overval in scene was gezet. Zij werd aangehouden. De raadkamer liet haar op dinsdag 4 juli vrij onder voorwaarden. (KBG)