Twee arbeiders zwaargewond na stofexplosie bij SF Construct

SF Construct op het industrieterrein in Webbekom.
Foto Bollen SF Construct op het industrieterrein in Webbekom.
Bij de firma SF Construct op het Industrieterrein in Diest zijn gisterenochtend twee mensen zwaar verbrand geraakt bij een stofexplosie. Eén slachtoffer verkeerde zelfs enige tijd in levensgevaar. Ze werden overgebracht naar de brandwondencentra van het UZ Gasthuisberg in Leuven en het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek.

"Iets voor 8 uur liep het fout bij onderhoudswerken in een kleine bunker voor houtschaafsel en stof", zegt korpsoverste Koen Bosmans. "Een bepaalde verhouding van stof en lucht, in combinatie met een ontsteking, zorgde voor een stofexplosie die te vergelijken valt met een gasontploffing gepaard met een steekvlam. Door de explosie had het houtstof vuur gevat, maar het raakte wel snel geblust", aldus Bosmans.

Grote verslagenheid

Bij het bedrijf, dat gevestigd is op het industrieterrein in Webbekom, heerste gisteren verslagenheid. "De silo werd daags voordien leeggehaald door een externe firma. Twee van onze arbeiders waren gisteren verder aan het ruimen, met speciale pakken en maskers aan", zegt directeur Freddy Sooghen. "Eén van hen was reeds in het gebouw, de andere stond nog ter hoogte van de deuropening toen er plots de explosie en steekvlam kwamen. De man in de deuropening is er het ergst aan toe en verkeerde in levensgevaar. Onder begeleiding van een mugteam werden ze overgebracht naar twee brandwondencentra." De dienst welzijn op het werk en politie kwamen ter plaatse. "Er is zeker geen kwaad opzet in het spel, maar over het wat en hoe er is misgegaan weten we nog niet veel. Eigenlijk is dat nu ook niet echt van tel. Onze bekommernis is de gezondheidstoestand van ons personeel. We zijn een familiebedrijf dat hier al 30 jaar gevestigd is. Nooit eerder maakten we zo iets mee. Ons personeel maakt zowat deel uit van de familie. Hun gezondheid is het belangrijkste, al is nu al duidelijk dat hen een zeer lange revalidatie te wachten staat." (KBG)