Tien erosiebestrijdingsprojecten tegen modderoverlast

Modder dat van de velden stroomt kan heel wat problemen veroorzaken.
Mozkito Modder dat van de velden stroomt kan heel wat problemen veroorzaken.
Tien erosiebestrijdingsprojecten ontvangen samen 787.000 euro subsidies om modderoverlast tegen te gaan. Daarmee ondersteunt de Vlaamse overheid zowel infrastructuurwerken als de aanstelling van een erosiecoördinator. De projecten zullen bijdragen aan een betere bescherming van de gemeenten tegen modderoverlast.

Net als de voorbije jaren werd de erg droge zomer voorafgegaan door een lente met zware onweders. Hierdoor stroomde op verschillende plaatsen de modder van de velden tot in de straten en de huizen en slibden grachten en rioleringen dicht. Om dit te voorkomen, trekt Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van Den Heuvel 787.000 euro uit voor tien erosiebestrijdingsprojecten.

Bufferbekken

Om in Diest modderoverlast op de Zichemseweg en de woningen die erlangs liggen te voorkomen, krijgt de stad een subsidie van 60.000 euro. Dankzij deze subsidie kan de stad een gecompartimenteerd bufferbekken aanleggen van 1.000 kubieke meter. Scherpenheuvel-Zichem ontvangt een subsidie van 89.000 euro voor de aanleg van een bufferbekken van 1.150 meter aan de Kwalijkstraat. Een geleidende dam helpt het afstromende water naar het bekken te geleiden. Daarnaast krijgen Glabbeek en Boutersem een subsidie voor de begeleiding door een erosiecoördinator.

Dat de maatregelen werken, werd afgelopen voorjaar bewezen op de plaatsen waar al erosiebestrijdingswerken liggen. Via www.dov.vlaanderen.be onder het thema bodem kan iedereen de reeds uitgevoerde erosiebestrijdingsmaatregelen in zijn buurt bekijken. De kaart toont telkens het type van maatregel die uitgevoerd werd.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.